Candidat la Primăria Oradea, UDMR-istul Cseke Attila a pornit miercuri dimineaţă într-o campanie maraton de 24 de ore, în care se va promova prin diverse activităţi. Printre primele s-a numărat o vizită cu presa la Centrul Oncologic, care se construieşte lângă Spitalul Municipal, în urma unui proiect al municipalităţii finanţat în cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, din bani alocaţi pe vremea când Cseke era ministru.

Interzis de şefu'

La intrarea în curtea investiţiei, surpriză, însă! Paznicul a închis uşa electrică tocmai când UDMR-istul dorea să intre. "Din păcate, după cum vedeţi nu am putut să intrăm la Centrul Oncologic. Spune portarul că are dispoziţie de la şef. Nu ştiu cine este şeful care dă dispoziţie să nu intri pe un spaţiu public. Este o investiţie pe bani publici şi nu înţeleg această măsură", a declarat Cseke, care şi-a continuat discursul în faţa porţii.

Fostul ministru a adus cu el copii ale unei fotografii a afişului care însoţeşte lucrarea şi este postat pe clădire. Pe afiş ,data de finalizare a lucrărilor la Centrul Oncologic este 6 iunie 2012. "Am mai spus în urmă cu o lună despre această situaţie, dar am crezut că se iau măsuri. Lucrarea trebuia finalizată la 6 iunie, dar acest lucru nu se va întâmpla, deşi toate resursele financiare au fost alocate", a afirmat UDMR-istul.

Chiar dacă beneficiarii au amânat termenul de finalizare cu o lună din cauza vremii reci din iarnă, Cseke a declarat că lucrarea tot putea fi terminată la timp. "Din sfârşit de februarie, este vreme bună. Eu am fost de mai multe ori la această investiţie şi ori nu se lucra, ori erau muncitori puţini pe şantier. Am înţeles că s-a invocat o clauză de forţă majoră, că a fost o iarnă grea. Pot să vă spun că în martie lucrările erau avansate şi se putea termina pe 6 iunie. Din păcate, nu se doreşte. Şi am senzaţia că nu este din vina constructorilor", a spus Cseke.

Interese electorale?

Fostul ministru a mai afirmat că nu-şi doreşte scandal înainte de alegeri, ci este "dezamăgit" că investiţia nu va fi finalizată la timp, acesta fiind un proiect de suflet pentru el. "Este cea mai importantă lucrare de acum din Oradea, nici parcurile şi nici podurile nu sunt atât de importante. Nu pot să spun decât că sunt complet dezamăgit", a afirmat candidatul la Primărie.

Întrebat dacă bănuieşte "interese electorale" în amânarea inaugurării Centrului, Cseke a răspuns afirmativ. "Am discutat acest proiect cu primarul şi cu preşedintele CJ în 2010, i-am adus finanţare, şi acum nu reuşim să-l terminăm. Probabil va fi gata undeva la mijlocul verii sau în toamnă", a mai precizat Cseke, făcând trimitere la faptul că pe atunci alegerile se vor fi terminat.

Fostul ministru a mai precizat că lucrarea este contractată la 19,7 milioane de lei fără TVA, deci aproximativ 22-23 de milioane în total. "Din această sumă, 95% a fost asigurată de foştii miniştri ai Sănătăţii şi toată lucrarea este acoperită în alocare financiară", a mai precizat Cseke.

Doar cu aprobare

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop, a declarat că accesul la Centrul Oncologic este permis, pentru oricine, doar cu aprobarea conducerii instituţiei. "Este interzisă intrarea în unitate fără acceptul conducerii. Acesta se poate solicita telefonic, de la poartă, dar de altfel domnul Cseke are şi numărul meu personal. Nu am fost anunţaţi în vreun fel", a declarat acesta.

Laurean Pop a precizat că aceasta este şi o măsură de siguranţă. "Se aplică la toată lumea. Dacă spre exemplu se întâmpla ceva pe şantier, eu eram responsabil. Nu este nimic personal cu domnul Cseke. Am toată consideraţia pentru dânsul, căci de altfel Centrul Oncologic a pornit pe finanţarea acordată de el", a mai afirmat managerul Spitalului Municipal.

Referitor la întârzierea lucrărilor, Pop a declarat că, în condiţii legale, termenul a fost amânat pe 6 iulie, după ce în iarnă a emis o dispoziţie de oprire a activităţii timp de 30 de zile, fiindcă s-au înregistrat temperaturi mai mici de -5 grade Celsius, situaţie în care este interzisă turnarea de betoane.

Mai mult, contrar celor susţinute de Cseke, managerul susţine că nu există finanţare completă pentru acest Centru. "Finanţarea pe aparatură nu este completă, ci doar cea pe construcţie. Am mai avea nevoie de aproximativ 11 miliarde (lei vechi) pentru dotare", a încheiat acesta.