Sala Mare a Teatrului Regina Maria s-a umplut, sâmbătă seara, pe 1 decembrie, când a fost programată premiera spectacolului "Ţiganiada", inspirat de epopeea cu acelaşi nume scrisă de Ion Budai-Deleanu, despre aventurile ţiganilor în căutarea unei forme statale. Mai exact, despre cum Vlad Ţepeş le-ar fi promis o ţară numai a lor dacă luptă cu el împotriva turcilor, dar până la urmă ţiganii s-au certat între ei.

Dramaturgul (Radu Macrinici, câştigător a două premii UNITER) şi regizorul (Sorin Militaru) au ales să construiască o variantă modernă a "Ţiganiadei", păstrând subiectul în jurul destinului ţiganilor, dar punându-l în contextul României contemporane, care primeşte obligaţii de reintegrare a romilor de la Uniunea Europeană.

Povestea îi duce astfel pe spectatori într-o situaţie în care ţiganii sunt aduşi la Teatrul din Oradea pentru a juca alături de actori în "Ţiganiada", printr-un proiect european realizat pentru integrarea lor, dar de fapt, atât pentru reprezentatul UE cât şi pentru europarlamentarii români, doar un act de faţadă, fără intenţii reale de a-i culturaliza.

De aici, prin intermediul mai multor metafore şi situaţii, spectacolul prezintă atât obiceiurile bune şi proaste ale ţiganilor (Parpandel, jucat de Răzvan Vicoveanu, încearcă să vândă parfumuri publicului de la teatru, în timp ce ceilalţi ţigani încep să fure statuile şi ochesc chiar candelabrul clădirii), dar şi felul în care sunt trataţi de ceilalţi. O apariţie deosebită o are Daniel Vulcu, în rol de bulibaşă, care reflectează, răspunzând la întrebările copilului său Niculae, la soarta ţiganilor.

Întins pe durata a mai bine de două ore şi jumătate, spectacolul în două acte merită văzut şi datorită muzicii originale, dansurilor sincronizate şi expresive, dar şi costumelor deosebite, care au transformat scena în şatră de-a lungul reprezentaţiei.

Pentru ca toţi doritorii să o poată vedea, organizatorii de la Teatru au programat o reprezentaţie şi pentru duminică, 2 decembrie.