Delegaţia World Harmony Run, reprezentanţii unui eveniment internaţional ce-şi propune aducerea laolaltă a sportivilor profesionişti şi amatori din întreaga lume, pentru a îndemna la mai multă mişcare şi un stil de viaţă sănătos, a ajuns şi în România, joi seară, la ora 18, pe la Vama Borş.

După ce a fost purtată pe teritoriul Ungariei de mai mulţi alergători din ţara vecină, dar şi din Serbia, Lituania sau Austria, "torţa prieteniei" a fost preluată la punctul de trecere a frontierei de fosta atletă bihoreană de talie internaţională Ella Kovacs, cea care o va purta pe teritoriul judeţului Bihor, după care sportivii din ţara vecină s-au întors.

Ella Kovacs a fost însoţită la preluarea de la vamă de un grup de 12 alergători dintre organizatorii acestui eveniment pe teritoriul României, printre care s-a aflat şi o portugheză de origine română.

Startul acestui maraton al "torţei armoniei" s-a dat în faţa sediului ONU de la New York şi după ce va străbate mai multe ţări va ajunge la finish în toamnă, în Austria.

În Bihor, traseul cuprinde ruta Borş - Oradea, străbătută joi seară, iar vineri, torţa va ajunge mai întâi în faţa Prefecturii, apoi la Clubul Sportiv Şcolar LPS Bihorul, după care va ieşi din oraş şi se va îndrepta spre Aleşd, de unde va părăsi judeţul, urmând a lua drumul Sălajului, înspre Şimleul Silvaniei.

"Sunt onorată şi chiar mă bucur să port această torţă. Mi-ar fi plăcut să fie totuşi mai mulţi copii. Ideea este să facă toată lumea sport, fiindcă sportul de performanţă îl practică 10%, restul de 90% este sportul pentru toţi. Ar trebui să încurajăm lumea să se mişte, măcar precum în reclama aceea de 30 de minute pe zi", a declarat Ella Kovacs, înainte de preluarea torţei.

La eveniment a fost prezent şi şeful Direcţiei de Sport, Sorin Buhaş, dar şi prefectul Claudiu Pop.

"La această manifestare participă, în total, aproximativ 500.000 de atleţi în fiecare an. Ea se desfăşoară pe o distanţă de peste 70.000 de kilometri, în peste 100 de ţări. Oradea o are ca reprezentantă pe Ella Kovacs, campioană europeană, medaliată mondială şi chiar participantă la Olimpiadă", a spus, mândru, preşedintele Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, Sorin Buhaş.