Zgomotul care a scos din case localnicii din Diosig a fost cauzat de avioane militare. Aceasta este concluzia desprinsă după ce ministerul de interne din Ungaria a anunţat că un avion civil irakian de tip Airbus A321 ajuns deasupra localităţii de frontieră Berettyóújfalu a fost "predat" autorităţilor române marţi seară, în jurul orei 19.

"A fost un avion civil irakian, condus către graniţa din România de avioane militare din Ungaria. Pilotul a pierdut legătura cu turnurile de control încă din Cehia şi se pare că "bubuiturile" erau de fapt bombe de sunet", a precizat primarul de Diosig, Mados Attila.

Potrivit site-ului ministerului de interne din Ungaria, avionul făcea o cursă între Germania şi Turcia, iar după ce a pierdut legătura cu turnul de control, conform regulamentelor NATO, a trebuit escortat pe tertoriul ţărilor prin care a trecut.

La ora 18.52, ora României (17.52 ora Ungariei), avionul a fost preluat de la slovaci, pe teritoriul ungar, avionul a fost condus de două avioane militare de tip JAS-39-Gripen, iar la ora 19.01 (18.01, ora Ungariei) a fost predat forţelor aeriene române, după ce ajunsese în dreptul localităţii de frontieră Berettyóújfalu.

Ora corespunde cu cea la care locuitorii din Diosig şi împrejurimi au fost scoşi din case panicaţi de două bubuituri puternice cărora nu le găseau nicio explicaţie.

Spre deosebire de autorităţile din ţara vecină, până la ora transmiterii acestei ştiri, instituţiile din România nu au comunicat nimic în legătură cu incidentul.

Citiţi pe această temă şi articolul: Panică între locuitorii din Diosig: Două bubuituri puternice i-au scos pe oameni din case!