Conducerea Administraţiei Parcului Naţional Apuseni şi cea a Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor au descoperit că în urmă cu două săptămâni persoane neidentificate au început amenajarea unui amplu şantier pe Platoul Padiş.

Amplasamentul pe care se fac lucrările este situat în perimetrul Molhaşurilor de la Izbuce şi se află în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni, unde nu este permisă niciun fel de construcţie. În ciuda demersurilor făcute către autorităţile locale, ecologiştii nu au reuşit să afle până acum nici cine construieşte, nici dacă lucrările au fost autorizate.

"Nouă nu ni s-a cerut niciun aviz pentru lucrările din Padiş, deşi acesta era obligatoriu. Mai mult, se construieşte în rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce, care este o zonă de conservare cu regim special de protecţie. Construcţiile sunt, deci, ilegale", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Alin Moş, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Potrivit acestuia, terenul este o proprietate privată aflată în extravilanul Primăriei comunei Budureasa.

Secretizate

Atât conducerea APNA, cât şi reprezentanţii Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor au încercat să afle cine este beneficiarul lucrărilor, dar fără succes. "La Primăria Budureasa, nimeni nu vrea să ne dea informaţii, ca să aflăm cine e proprietarul terenului, cine construieşte şi pentru cine. Nici muncitorii nu vor să spună cine i-a angajat", susţine Alin Moş, care bănuieşte că lucrările reprezintă prima fază a amenajării staţiunii turistice Padiş.

"Este ciudat caracterul ultra-secret al acestor lucrări, care par a fi debutul unei mai ample organizări de şantier. Se pare că nu există nicio autoritate capabilă să spună cine este constructorul care periclitează integritatea acestui areal unic în ţară", spune şi Mihai Togor, preşedintele CRSE Bihor.

Proiect controversat

Ideea megastaţiunii din Padiş a fost lansată în 2006 de către Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş SRL, în spatele căreia se afla controversatul patron al firmei Cibela, Viorel Popa. Acesta intenţiona să dezvolte în zonă o staţiune întinsă pe 86 de hectare, dar proiectul a fost suspendat de Curtea de Apel Cluj Napoca, care a dispus anularea unei hotărâri a Consiliul Local Budureasa ce introducea în intravilanul comunei terenurile care urmau să fie ocupate de viitoarea staţiune.

Zona Molhaşurilor din Valea Izbucelor este o rezervaţie naturală botanică, vestigiu al erei glaciare, aflată în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni.