Concertul din Joia Mare, programat de la ora 19, la Filarmonica de Stat îl aduce din nou în faţa orădenilor pe dirijorul Sabin Păutza, care va conduce orchestra orădeană în interpretarea lucrării "Fantezia ungară", pentru pian şi orchestră, solist fiind orădeanul Thurzo Zoltan, dar şi a lucrării vocal-simfonice "Via Crucis".

"De această dată, compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza vine la Oradea cu o orchestraţie proprie deosebit de valoroasă a lucrării cu tematică de Paşte de Liszt, "Via Crucis". Prima audiţie a acesteia o considrăm un important moment aniversar şi solemn al acestei stagiuni şi al acestei sărbători", se arată într-un comunicat trimis de Filarmonică. Lucrarea "Via Crucis", va fi interpretată de solişti vocali, cor şi orchestră.

"Ideea orchestrării acestei lucrări mi s-a părut o necesitate, ca un act de justiţie pentru a reda ascultătorului sonorităţile care mi se par că se cuvin şi care sunt cumva ascunse în registrele, chiar şi aşa de variate cum sunt, ale orgii", precizează dirijorul Sabin Păutza. Spectacolul de joi va cuprinde şi interpretarea poemului simfonic "Preludiile". Concertul de joi este cel de-al doilea aniversar Liszt, la 200 de ani de la naşterea compozitorului romantic, de originea maghiară.

Sabin Păuza este compozitor, dirijor şi profesor român, născut în Reşiţa. Din 1984, s-a stabilit în Statele Unite, fiind numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, "Plainfield Symphony", unde lucrează şi în prezent.

Păutza dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este permanent invitat să susţină cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene. Printre premiile pe care le deţine se numără şi premiul George Enescu al Academiei Române.