Organizată vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a reunit 58 de angajatori din judeţ, care în total au scos la mezat 927 job-uri. Din acestea, 153 erau pentru absolvenţii de studii superioare.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, 25% din job-uri au fost în domeniul prelucrărilor mecanice, la firme precum Plexus, Faist Mekatronic sau Comau. 16% din ofertă a aparţinut firmelor de servicii şi comerţ, iar alte 6% din job-uri au fost ale fabricilor de confecţii-încălţăminte din Oradea. "Aceste locuri sunt mult mai puţine faţă de anii anteriori, dovadă că judeţul nu mai are amprenta de judeţ de pantofari", a declarat Békési. Un număr important de locuri de muncă, 155, adică 17%, au oferit cele cinci firme de recrutări de forţă de muncă prezente la bursă.

La ora 9, când s-a deschis bursa, la porţile Casei de Cultură a Sindicatelor au fost aproximativ 40 de absolvenţi, iar în total au trecut pe la standurile angajatorilor circa o mie de persoane. 460 din acestea au fost selectate pentru a participa la un interviu.

"La ofertele de agenţi comerciali, telefonişti, agenţi asigurări, reprezentanţi de vânzări, persoanele în căutarea unui loc de muncă au stat la coadă. La angajatorii cu oferte pentru ingineri, maiştri, frezori, strungari nu prea erau persoane interesate", a observat Békési. Asta se înscrie în "trendul" bihorean: de câţiva ani buni, tinerii preferă job-urile din comerţ în detrimentul meseriilor.

În 2014, în evidenţele AJOFM Bihor au intrat 2.400 de absolvenţi, adică tineri care au încheiat o formă de studiu şi în termen de două luni de zile nu şi-au găsit un loc de muncă. În total, Agenţia are în evidenţe 10.303 şomeri, din care 3.688 primesc indemnizaţie.