SUA comemorează duminică miile de persoane decedate pe 11 septembrie 2001, în urma atacurilor teroriste care au şocat o lume întreagă. În premieră, autorităţile americane au făcut publice înregistrările din avioanele care au intrat în turnurile gemene.

Pe înregistrarea din primul avion care a intrat într-una dintre clădirile World Trade Center se aud apelul unei însoţitoare de zbor care cere ajutor şi ameninţările unuia dintre terorişti.

"Cineva a fost înjunghiat la clasa business ... nu putem respira. Nu ştiu. Cred că vom fi deturnaţi", spunea Betty Ong, o însoţitoare a zborului 11 al companiei American Airlines, la telefon. Înainte de apelul său, turnul de control tocmai pierduse legătura cu avionul.

Vocea teroristului Mohammed Atta se aude pe înregistrarea din acelaşi avion. "Nimeni nu mişcă, totul va fi bine. Dacă încercaţi să faceţi vreo mişcare, vă faceţi rău vouă şi întregului avion. Staţi liniştiţi", le spunea teroristul pasagerilor.

Cea mai mare parte a înregistrărilor sunt ale controlorilor de trafic şi ale oficialilor militari care au lucrat în echipă în acea zi.

După ce zborul 11 a lovit World Trade Center, controlorii căutau disperaţi al doilea avion dispărut, care decolase la fel ca şi primul din Boston. Într-un final au văzut avionul companiei United cu câteva secunde înainte de impact. "Încă unul tocmai a lovit World Trade. Întreaga clădire pur şi simplu se prăbuşeşte", spune o voce.

În vest, un al treilea avion, American Airlines 77, dispăruse. Era cel care a lovit o clădire a Pentagonului. În haosul creat, controlorii de trafic nu ştiau câte avioane deturnate mai erau în aer. Dar un alt apel radio a indicat faptul că mai era cel puţin unul.

"Vă vorbeşte căpitanul. Vreau să rămâneţi toţi aşezaţi". Aceasta era vocea teroristului Ziad Jarrah, care încerca să vorbească cu pasagerii United 93. "Avem o bombă la bord şi ne întoarcem la aeroport, aşa că vă rog să staţi liniştiţi", spunea Ziad Jarrah. Avionul s-a prăbuşit la puţin timp în Pennsylvania. Era cel de-al patrulea.

Duminică se împlinesc 10 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa aproape 3.000 de persoane.