La un deceniu de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, când un avion ce aducea la Oradea de la Bucureşti o echipă medicală s-a prăbuşit, iar pilotul, Adrian Iovan, şi studenta la medicină Aurelia Ion au decedat, membrii clubului West Alpine Off Road au mers, în acest weekend, la locul accidentului.

Potrivit preşedintelui West Alpine Off Road, orădeanul Cornel Doble, circa 80 de bihoreni au urcat, sâmbătă, la locul incidentului.

Scopul lor a fost să aducă un omagiu victimelor şi cinste salvatorilor care au ajuns atunci la faţa locului.

"În urmă cu 10 ani aflam din presă, în timp real, de tragicul accident aviatic care s-a petrecut în Munţii Apuseni. În acel moment am ştiut că ne dorim să fim mai mult decât o gaşcă de prieteni, uniţi de un hobby comun (off road-ul, n.r.). Ne-am dorit să dobândim un statut oficial de asociaţie, ca prin prisma acesteia să putem să luptăm pentru salvarea de vieţi omeneşti. Atunci nu am apucat să intervenim, dar tot atunci s-a născut West Alpine Off Road şi diviziile ei. Maşinile echipate pe care membrii asociaţiei West Alpine Off Road le deţin şi în prezent pot fi puse în slujba umanităţii. Când o maşină clasică nu poate ajunge la destinaţie, atunci intervenim noi, prin Divizia de Salvare West Alpine Off Road", a spus liderul asociaţiei.

După cum se știe, accidentul aviatic s-a petrecut în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la o altitudine de circa 1.600 de metri, lângă satul Petreasa din comuna Horea, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

Avionul mic de tip BN2, care transporta atunci o echipă de cadre medicale la Oradea de la Bucureşti, ce urma să preleveze organe pentru transplant, a fost pilotat de Adrian Iovan, în calitate de comandant, copilot fiind Răzvan Petrescu.

Pe lângă cei doi, la bord s-au aflat şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș - alături de Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti.

Misiunea de salvare a victimelor a fost îngreunată şi întârziată din cauza zonei muntoase, accidentate şi împădurite.  

În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan, care rămăsese încarcerat, şi-a pierdut viaţa. Nici studenta Aurelia Ion, găsită în stop-respirator şi cu hipotermie severă, nu a mai putut fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!