Concursul inițiat de Primăria Oradea pentru stimularea colectării separate a deșeurilor în școlile din oraș a ajuns la final.

Din cele 18 unități de învățământ înscrise, trei au fost premiate luni, pentru că au avut cele mai mari cantități de deșeuri reciclate pe cap de elev, a anunțat municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Pe primul loc în concursul „10 cu felicitări pentru colectarea separată” s-a clasat Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care a primit un premiu de 10.000 lei asigurat de Eco Bihor, firma care administrează Centrul de Management al Deșeurilor. În Liceul Ortodox, cei 661 elevi au trimis la reciclat 7.360 kg de deșeuri, adică o medie de 11,13 kg/elev.

Locul secund l-a adjudecat Liceul Sportiv Bihorul, unde 507 elevi au strâns în total 3.440 kg deșeuri reciclabile (6,79 kg/elev). Școala a fost recompensată cu 8.000 de lei, premiu asigurat de operatorul de salubritate RER Vest.

Premiul III, în valoare de 5.000 de lei și acordat de Primăria Oradea, l-a primit Școala Gimnazială Avram Iancu, unde cei 826 de elevi au reciclat 3.800 kg de deșeuri, în medie 4,60 kg/elev.


Reprezentanții școlilor câștigătoare au primit luni premiile (foto: Primăria Oradea)

Ajuns la a doua ediție, concursul „10 cu felicitări pentru colectarea separată” s-a desfășurat în perioada 6 octombrie 2023 – 31 mai 2024. În acest interval, în fiecare din cele 18 școli participante în competiție a fost amplasată, timp de cinci zile, o ecoinsulă digitalizată, unde deșeurile aruncate separat au fost cântărite și înregistrate. Colectarea separată s-a făcut în patru fracții: hârtie-carton, plastic-metal, sticlă și biodegradabil.

Pentru ca elevii să poată respecta regulile sortării, fiecare clasă din școlile participante a fost dotată cu coșuri pentru cele patru fracții.

„În cadrul campaniei s-a urmărit creșterea gradului de reciclare şi de valorificare a deșeurilor colectate separat şi stimularea de a-şi însuși o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, prin conștientizarea importanței colectării separate a deșeurilor”, a transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!