Au fost depistate 10 noi focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, în judeţul Bihor, a anunţat marţi dr. Remus Moţoc, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând totodată că numărul total al focarelor a ajuns astfel la 16. 

Buletinele de analiză au fost prelucrate în perioada 20 iunie - 30 iulie. 

„Sunt afectate următoarele localități: Ciocaia, Săcuieni, Olosig și Sânicolaul de munte aparținând de orașul Săcuieni, Șilindru – comuna Șilindru, Cheșereu și Cherechiu – comuna Cherechiu, Telechiu – comuna Țețchea, Galoșpetreu – comuna Tarcea și Chistag – comuna Aștileu”, se arată în informarea DSVSA Bihor, semnată de dr. Moțoc. 

În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor „au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”. 

De asemenea, toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, „iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie”. 

În ceea ce privește evoluția pestei porcine africane la porcii mistreți, nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare afectate rămâne de 25. 

Merită precizat că, în cazul acestui virus, nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!