În cursul săptămânii trecute, la Inspectoratul de Poliţie Bihor au fost repartizate 10 autospeciale Dacia Logan dintre cele 450 de maşini dotate cu noile echipamente de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, a anunţat, marţi, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, inspectorul principal Alina Dinu.

Trei dintre maşinile dotate cu noul radar vor fi folosite de poliţiştii rutieri care acţionează în Oradea, patru vor fi atribuite Biroului Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, urmând a fi folosite pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul, iar alte trei vor ajunge la Salonta, Marghita şi Aleşd.

Poliţiştii precizează că noul echipament, ce poate fi folosit atât pentru supravegherea traficului rutier, cât şi pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, este dotat cu o memorie de 80 GB, care asigură aproximativ 30 de ore de înregistrare continuă, şi acţionează în ambele sensuri de mers.

Aparatura funcţionează în sistem „Stand by", înregistrând fără a emite unda radar către autovehiculele vizate. Înregistrarea este pornită automat în momentul în care este detectat un autovehicul care circulă cu o viteză mai mare decât limita maximă setată de către operator.

Echipamentul înregistrează imaginile captate cu 30 de secunde înainte de pornirea efectivă a înregistrării de către operator şi încă 60 de secunde după ce operatorul a oprit înregistrarea.

Prin urmare, chiar dacă noul sistem poate fi detectat de către detectoarele de radar, modul de funcţionare nu îi oferă conducătorului auto timpul necesar pentru reducerea vitezei de deplasare, ceea ce face din vitezomani victime sigure.