Compania RCS&RDS, patronată din umbră de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, a fost amendată, miercuri, de CNA, cu o sumă record, de 100.000 de lei, pentru că a scos din grilă, în Arad, televiziunea regională West TV, un post care este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de cablu. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, cazul West TV, o televiziune care, pe 7 decembrie, a fost scoasă din pachetul analogic din Arad al operatorului de cablu RCS&RDS.

La şedinţa de miercuri a CNA a participat şi o delegaţie de la televiziunea West TV. "Acest proiect s-a dezvoltat şi este difuzat în 11 judeţe", a spus Andrei Ando, directorul general al West TV. Potrivit acestuia, pe 7 decembrie, RCS&RDS a scos West TV din pachetul de bază din reţeaua sa din Arad fără să fi avut vreo discuţie prealabilă cu reprezentanţii televiziunii.

"A intrat peste noi o altă televiziune. Nu dorim să facem o polemică cu acel post", a mai spus Andrei Ando. Potrivit discuţiilor din şedinţa CNA, West TV a fost înlocuit în reţeaua RCS&RDS din Arad cu televiziunea de ştiri România TV, controlată de Sebastian Ghiţă.

Reprezentanţii West TV au adus la CNA 3.500 de solicitări de la cetăţeni din judeţul Arad, pentru reincluderea televiziunii în grila RCS&RDS. "Dar mai avem de cinci ori pe atâtea (solicitări de la cetăţeni pentru reincluderea West TV în grila RCS&RDS, n.r.). Luni a fost şi un miting de protest în faţa sediului RCS din Arad, la care au participat 1.000-1.500 de oameni", a mai spus Andrei Ando.

Totodată, reprezentanţii West TV au spus că televiziunea continuă să emită în celelalte zece judeţe, însă în Arad nu se mai vede deloc pentru că în respectiva zonă RCS&RDS deţine monopolul pe cablu.

Membrii CNA au considerat că situaţia scoaterii West TV din grila RCS&RDS în Arad este foarte gravă. Ei au ţinut cont şi de faptul că operatorul de cablu RCS&RDS a mai fost atenţionat de CNA şi pentru scoaterea din grilă a televiziunilor Naţional 24 Plus şi Gsp TV.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus amendarea RCS&RDS cu 100.000 de lei, pentru scoaterea din grilă a West TV, propunere votată în unanimitate de membrii CNA.

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", ce prevede televiziunile pe care operatorii de cablu trebuie să le retransmită obligatoriu în grilele lor. Alineatul 2 al articolului 82 prevede că "distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei".