Orădenii au ocazia să cunoască cele mai importante momente din trecutul oraşului lor.

Istoricii Augustin Ţărău şi Dumitru Noane au scris volumul "Oradea – Nagyvárad – Großwardein. Peste 100 de momente inedite din istoria aşezării", editat cu ajutorul asociaţiei culturale D’ART Oradea şi cu bani de la Consiliul Judeţean Bihor.

"Oradea de astăzi este rezultatul unei evoluţii ce s-a întins pe o perioadă de mai multe secole şi a culminat cu unirea într-un singur nucleu, la jumătatea veacului al XIX-lea, a tuturor aşezărilor ce au luat naştere în jurul Cetăţii. Istoria extrem de zbuciumată a aşezării este însă prea puţin cunoscută. Acest proiect îşi propune îndreptarea acestei... nedreptăţi, prin punerea la dispoziţia celor interesaţi de "momente" inedite din istoria actualului municipiu. Pentru că, şi turismul se axează în special pe istorie", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Printre momentele evocate în carte se numără înfiinţarea Ordinului Dragonului, unul dintre cele mai faimoase ordine cavalereşti europene, care s-a petrecut pe 12 decembrie 1408 în Oradea, în prezenţa lui Sigismund de Luxemburg şi a soţiei sale Barbara de Cilli (Celje), atacul militar otoman din 7 februarie 1474, poposirea lui Mihai Viteazul la Oradea în noaptea de 11/12 decembrie 1600. Volumul se încheie cu ziua de 23 mai 1919, când Regele Ferdinand şi Regia Maria au venit în vizită în Oradea.

"Considerăm lucrarea necesară pentru cunoaşterea şi preţuirea la adevărata valoare a istoriei acestei aşezări; în acelaşi timp, volumul este un apel la o mai mare atenţie pentru valorificarea în viitor a potenţialului turistic al Oradei, cel mai vechi oraş medieval nou fondat din România de azi şi o destinaţie cultural-istorică autentică", a precizat Nicolae Pop, editor de carte şi preşedinte al Asociaţiei Culturale D’ART.

Augustin Ţărău a declarat, la rândul său, că incursiunea în istoria Oradiei are şi un caracter... actual. De pildă, în 1718 a fost întocmit primul "Regulament al oraşului Oradea", el vizând, în principal, funcţionarea consiliului şi a unora dintre magistraturile sale: inspectorul vinului, perceptorul, căpitanii străzilor etc. "Au fost stabilite şi o serie de taxe locale, cât şi veniturile primarului şi ale consilierilor. În virtutea regulamentului, jumătate din amenzile încasate au revenit primarului, iar cealaltă jumătate, consilierilor!", a comentat istoricul.

Citeşte cartea aici!