Asociaţia Culturală Lectio şi Platforma de Artă Contemporană Reflux organizează pe 14 şi 15 iunie la Moszkva Cafe şi la Moszkva Garden (terasa cafenelei) Festivalul Internaţional de Video "100x100=900 Project".

"Numele festivalului nu este întâmplător. În acest proiect au fost incluse 100 de lucrări a 100 de artişti ca să prezinte calea de dezvoltare a artei video, de la imagini în mişcare care au apărut la începutul anilor 1900 până astăzi", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Ideea festivalului s-a născut în Italia tocmai pentru a marca 50 de ani de artă video, iar asociaţia italiană Magmart i-a cooptat şi pe români în acest proiect.

"Sarcina noastră este de a desfăşura şi a prezenta selecţia de video a artiştiştilor, care au fost invitaţi din mai mult de 30 de ţări, să participe în acest proiect cu lucrări care reflectă arta video-ului. Aceasta selecţie video va fi prezentată în anul 2013 în mai multe ţări din întreaga lume", mai precizează organizatorii.

Printre mini-filmele proiectate pe parcursul celor două zile se numără producţii realizate în Italia, Statele Unite, Austria, Germania, Serbia şi Muntenegru, China, Brazilia, Franţa, Olanda, Peru, Norvegia, Mexic, India, Egipt, Estonia, Sudan, Rusia, Marea Britanie, Spania, Liban, Portugalia, Canada, Elveţia, Belgia, Hong Kong, Irak, Siria, Nigeria şi Vietnam.

Deschiderea evenimentului este programată vineri, ora 16, cu un recital al lui Emil Gherasim, urmat, de la ora 16.30, de prima parte a proiecţiilor, seara fiind încheiată, de la ora 19.30, de concertele trupelor NACO şi Flexible Juice.

Sâmbătă, de la ora 15, vor fi proiectate mai multe lucrări video ale studenţilor de la Departamentul de Arte al Universităţii Partium, iar de la ora 16.30 vor avea loc studii de sunet ROGVAIV. De la ora 17, vor continua proiecţiile din cadrul "100x100= 900 PROJECT", festivalul fiind încheiat de trupele Lyuhász Lyácint BT. şi Százaségő. Intrarea la eveniment este gratuită.