Împreună cu episcopul Virgil Bercea, 100 de tineri ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea au participat la întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea, găzduită pentru a doua oară de Spania şi ocazionată de Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT).

Activităţile au început pe 16 august, la Madrid, printr-o liturghie celebrată de arhiepiscopul Antonio María Rouco Varela.

În discursul ţinut la sosire, papa Benedict al XVI-lea a reclamat banalizarea vieţii şi le-a cerut tinerilor implicare pentru a ajuta biserica să reuşească în împlinirea celor mai mari idealuri sociale ale sale: construirea unei societăţi bazate pe respectarea demnităţii umane.

Orădenii, împreună cu tinerii din întreaga lume, au urmat, în cele şase zile, un program intens de rugăciune: cateheze zilnice, Liturghii, Calea Crucii, privegheri.

Un moment impresionat a fost Calea Crucii, prezidată de episcopul Romei şi desfăşurată pe o distanţă de 700 de metri.

Circa 2 milioane de tineri sunt la Madrid, la celebrarea acestui eveniment, numărul mare al participanţilor demonstrând că ZMT 2011 este un succes pentru Biserica Catolică.

Cu o istorie relativ recentă, întâlnirile tinerilor cu liderul Bisericii Catolice, au început în anul 1986. Iniţiatorul celui mai mare eveniment organizat pentru tineri este Fercitul Ioan Paul al doilea. Intuiţia formidabilă, încrederea în tineri şi credinţa fermă a fostului papă au trasat o nouă direcţie pe care Vaticanul o păstrează şi astăzi: preocuparea asiduă pentru tineri.