Trei şcoli din Irlanda, Scoţia şi Germania au trimis 100 de voluntari în Bihor pentru a ajuta la construirea de case Habitat. 45 de elevi irlandezi, 15 scoţieni şi 32 de voluntari de diverse naţionalităţi de la o şcoală internaţională din Germania lucrează alături de voluntari români la ridicarea unor locuinţe în Beiuş, Oradea şi Sîntandrei. Două din aceste case vor fi şi inaugurate în această săptămână.

Cele trei şcoli de la care provin voluntarii sunt Wesley College - Iralnda, Royal High School – Scoţia şi Zurich International School – Germania.

"Este al XII-lea an de când Wesley College din Dublin participă cu voluntari alături de Habitat for Humanity Beiuş. Tinerii noştri au avut întotdeauna o experienţă excelentă în România şi de fiecare dată se înscriu foarte mulţi doritori care vor să participe încât ne este greu să facem o selecţie. Spuneam anul trecut că şi în Dublin suntem în recesiune, dar credem cu tărie că tinerii noştri trebuie să înteleagă că nu există recesiune în privinţa generozităţii, a dărniciei şi a compasiunii, iar dovada că au înţeles este numărul mare de aplicanţi şi în acest atunci şi acum", a precizat Nigel Mackey, coordonatorul echipei de irlandezi.

Experienţa tinerilor în România nu se reduce doar la construirea de locuinţe. Ei se vor bucura de o seară tradiţională românească la care vor asista la un spectacol de dansuri şi cântece populare din Bihor, vor gusta din bucatele specifice locului şi vor vizita puncte de interes precum Băile Felix, Băile 1 Mai, Oradea, Peştera Urşilor sau Groapa Ruginoasa.

"Beneficiarii locuinţelor la care contribuie aceşti tineri minunaţi sunt de la tineri crescuţi în familii adoptive până la persoane evacuate din case naţionalizate, mame care îşi cresc singure copii sau în cazul de la Sîntandrei o familie care are în grijă 13 copii!", a spus şi Mircea Jurcan, director executiv al Habitat for Humanity Beiuş.