Dacă lumea întreagă nu ar fi lovită de pandemia de Covid-19, orădenii ar sărbători împreună, luni, cei 101 ani trecuţi de la eliberarea Oradiei şi instalarea administraţiei româneşti.

Restricţiile impuse de autorităţi nu permit organizarea vreunei festivităţi, dar primarul Ilie Bolojan a anunţat că a depus, în numele oraşului, o coroană de flori la bustul generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele eliberatoare.

„Să nu uităm. 20 aprilie 1919, de Paşti, a fost ziua în care unități ale armatei române, comandate de generalul Traian Moşoiu, au intrat în Oradea, instaurând administrația românească. Oradea a devenit parte a României Mari. A fost un moment de răscruce, când soarta orașului nostru a fost în mâinile ostaşilor români. Se cuvine să ne aducem aminte de cei care, știuți sau neştiuti, au pus o piatră de temelie la ceea ce este astăzi Oradea și țara noastră”, a scris primarul Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Edilul a precizat că acum soarta Oradiei este depinde de medici şi asistenţi, dar şi de fiecare locuitor în parte.

„Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție – şi a fiecăruia dintre noi. Am încredere că vom trece împreună, cu bine, și prin această încercare. Dumnezeu să aibă în pază Oradea! La mulţi ani, dragi orădeni”, a mai scris Bolojan. 

Centenarul Oradiei

În urmă cu un an, la centenarul eliberării Oradiei, Primăria a organizat festivităţi ample, fără precedent, care au scos în stradă mii de orădeni. 

Momentul istoric al întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly a fost reconstituit în centrul Oradiei, iar statuile episcopilor Roman Ciorogariu şi Radu Demeter au fost dezvelite în Piaţa Unirii. 

În a doua parte a zilei, a avut loc o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. În plus, de două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. 

Vezi aici un colaj video cu evenimentele din 20 aprilie 2019: