Un număr de 11 bănci din România au fost sancţionate în total cu 550.000 de lei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consuamtorilor (ANPC) pentru "practici comerciale înşelătoare" şi pentru modul de calcul al ratelor pe termen mediu şi lung.

Verificările ANPC au vizat creditele în lei, dar şi pe cele în valută, pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către persoanele fizice, se arată într-un comunicat transmis marţi de reprezentanţii instituţiei.

Propun grafice noi 

„ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă", se arată în comunicat.

Toate cele 11 bănci verificate au fost amendate. Este vorba despre ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank şi BRD Groupe Societe Generale.

Pentru a restabili echilibrul contractual, ANPC a propus şi emiterea unor noi grafice de rambursare atât pentru creditele aflate în desfăşurare, cât şi pentru cele viitoare. Acestea vor asigura ca suma datorată (soldul principal) să fie achitată de către consumatori în rate egale pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Prin aplicarea acestei măsuri, consumatorii ar beneficia de egalitate între părţile contractuale, asigurându-se astfel un echilibru, au mai precizat reprezentanții ANPC. 

„Atitudine cartelară”

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a transmis şi că instituţia urmează să sesizeze şi Consiliul Concurenţei.

„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plăteşti dobânzi şi foarte puţin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod raţional şi în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancţionate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă şi interese de grup, şi o atitudine cartelară. Vom transmite şi Consiliului Concurenţei cele constatate de către colegii noştri pentru a face şi dânșii o analiză a întregii situaţii", a transmis preşedintele, conform comunicatului.

În următoarele zile ANPC va controla şi alte bănci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!