Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a prezentat, joi, cea mai recentă analiză privind prezenţa noilor variante a virusului SARS-CoV-2 în România, arătând că în Bihor s-au depistat în total 11 cazuri de infectare cu o tulpină mutantă.

Încă două cazuri

În toate cele 11 cazuri este vorba despre varianta britanică a Covid-19, identificată cu B.1.1.7, a precizat la solicitarea BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. După cum se ştie, tulpina care a apărut în UK se răspândeşte mai repede decât cea "clasică".

Cele mai noi două cazuri au fost confirmate zilele trecute de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, deşi probele au fost trimise de DSP Bihor în prima parte a lunii martie. "Este vorba de un bărbat şi de o femeie. Ambii sunt bine, nu sunt spitalizaţi, ci izolaţi la domiciliu", a spus dr. Rahotă.

Confirmată cu varianta UK post-mortem

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a mai arătat, în raportul publicat joi, că la nivel naţional s-au înregistrat mai multe decese în rândul persoanelor infectate cu tulpini mutante ale SARS-CoV-2, unul dintre acestea fiind în Bihor.

"Este vorba despre o femeie de 89 de ani din căminul de bătrâni din Ponoară (n.r. - com. Bratca). Confirmarea a venit post-mortem. Femeia a decedat pe 9 martie, internată fiind la ATI la Spitalul Municipal din Oradea, iar confirmarea că a fost infectată cu tulpina UK a venit pe 19 martie", a precizat pentru BIHOREANUL şefa DSP Bihor.

Medicii epidemiologi ai DSP Bihor au decis să recolteze şi să trimită o probă de la femeia în cauză, care era deja confirmată cu Covid-19, deoarece au aflat că persoane de la căminul de bătrâni ar fi intrat în contact cu un vizitator venit din Marea Britanie. 

DSP Bihor mai aşteaptă rezultatele pentru încă două probe trimise, pentru că și la acestea există suspiciuni de infecţie cu o tulpină mutantă a Covid-19. 

"Răspândire extinsă"

Pe de altă parte, potrivit INSP, la nivel naţional numărul infectărilor cu variante noi ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 546. Dintre acestea, 542 sunt infectări cu varianta britanică, 2 cu cea sud-africană şi 2 cu varianta braziliană. 

"Faptul că pentru 30 dintre judeţe (71,4%), din toate regiunile ţării, există evidenţe de transmitere a variantei B.1.1.7 (n.r. – tulpina britanică), denotă o răspândire extinsă. În plus, aşa după cum menţionam şi în analiza anterioară, această distribuţie reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea judeţelor şi nu distribuţia reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă", se precizează în raportul INSP. 

Din cele 546 de persoane diagnosticate cu o variantă nouă a Covid, 40 fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-Covid, mai precis 36 de persoane cu Pfizer (din care 13 cu o doză, 23 cu ambele), respectiv 4 cu AstraZeneca (toate primiseră doar o doză).