Voluntarii Habitat pentru Umanitate, 11 elevi şi doi profesori veniţi de la Institutul Le Rosey din Elveţia, au început luni lucrul la construcţia unei locuinţe pentru o familie formată din cinci membri din localitatea Beiuş.

Tinerii au ales voluntariatul în Beiuş ca parte a programului "Creativity, Action, Service" care îi va ajuta să obţină diploma de bacalaureat recunoscută la nivel internaţional.

Beneficiara locuinţei este o familie de cetârnari, ai cărei cinci membri locuiesc la marginea Beiuşului într-o singură încăpere, o anexă a casei părinteşti. În acea cameră, dorm părinţii cu cei doi copii şcolari şi fetiţa lor cea mai mică, în vârstă de doi ani. Familia Gabor practică din tată-n fiu aceeaşi meserie, fac şi montază jgheaburi metalice pentru scurgerea apei de pe acoperişul caselor, precizează reprezentanţii Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Cu şapte ani în urmă, Ianoş Gabor, capul familiei, a solicitat de la Primărie o bucată de teren pe care să-şi construiască o casă. Au trecut cinci ani şi abia apoi i-a fost aprobată cererea.

Pentru a-şi putea construi casa, omul a apelat apoi la Habitat pentru Umanitate şi voluntarii elveţieni şi români au început luni să construiască structura de lemn care va forma pereţii, urmând ca până joi să ridice casa la nivel de acoperiş.

În ceea ce-i priveşte pe voluntarii de la şcoala elveţiană, aceştia vor participa şi la alte activităţi pe lângă construcţia casei. Ei vor juca un meci de fotbal cu echipa unei şcoli din Beiuş, apoi vor vizita un orfelinat unde se vor juca cu copii şi vor vizita câteva atracţii turistice ale Bihorului.Voluntariatul îi va ajuta pe elevi să obţină diploma internaţională de bacalaureat oferită de institut.

Colaborarea dintre Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Institutul Le Rosey datează din 2002. De atunci, peste 100 de elevi au ajutat la construirea de locuinţe pentru familii nevoiaşe din Beiuş.