Nu mai puţin de 115 cazuri noi de îmbolnăvire cu SARS-Cov-2 au fost identificate într-o singură zi în judeţul Bihor, potrivit unei informări transmise marţi dimineaţa de Prefectură şi DSP Bihor. De asemenea, s-au înregistrat încă 4 decese la persoane confirmate cu Covid-19, bilanţul negru ajungând la 1.597. O orădeancă a murit, luni, în ambulanţă, ea fiind infectată cu SARS-CoV-2, dar suferind şi de alte afecţiuni. 

Rată de pozitivare: 18,67%

Potrivit comunicatului celor două instituţii, în ultimele 24 de ore, au fost prelucrate 616 probe, dintre care 115 s-au dovedit a fi pozitive. Astfel, rata de pozitivare este foarte mare, de 18,67%. "Cazurile sunt de peste tot din judeţ", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, arătând că nu sunt focare doar în anumite localităţi, ci virusul este din nou răspândit. 

Cum în ultimele săptămâni, la fel ca în toată ţara, şi în Bihor infecţiile s-au răspândit rapid, numărul cazurilor active a ajuns marţi dimineaţa la 861. Dintre acestea, 401 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, Oradea. 

De la debutul pandemiei, în Bihor au fost înregistrate oficial 30.576, dintre care 28.118 au fost vindecate. 

A murit în ambulanţă

Marţi, 31 de persoane sunt internate în stare gravă pe secţiile ATI-Covid din spitalele orădene. 

Tot marţi, autorităţile au transmis un nou bilanţ al deceselor consemnate de la debutul pandemiei: 1.597. Asta înseamnă că de luni dimineaţa până marţi dimineaţa s-au mai înregistrat 4 decese la persoane infectate cu SARS-Cov-2. 

"Este vorba despre 3 persoane din Bihor şi o persoană din Arad, care au decedat în spitalele din Oradea, pe secţiile de ATI. Pe aceste secţii sunt internate în total 10 persoane aduse din alte judeţe", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă. 

Cele trei persoane din Bihor sunt femei, cu vârste de 63, 63 respectiv 67 de ani. Aceasta din urmă a decedat, luni, într-o ambulanţă, în timp ce era transportată la spital. Femeia era confirmată cu Covid-19 şi se afla la domiciliu, a precizat şefa DSP Bihor, adăugând că suferea şi de boli cardiace. 

Oradea, 1,78 la mie 

În ceea ce priveşte incidenţele, cel mai recent tabel arată că doar în două comune se depăşeşte rata de 3 cazuri la mia de locuitori: Brusturi (4,93) şi Chişlaz (3,46).

Amintim că, de la finalul săptămânii trecute, în UAT-urile în care incidenţa depăşeşte 3 la mia de locuitori accesul la evenimente, inclusiv nunţi, botezuri, petreceri, precum şi în restaurante sau piscine se face doar prin prezentarea unui certificat verde, aprobat de Uniunea Europeană. Certificatul poate atesta vaccinarea, testarea recentă anti-Covid sau trecerea prin boală.

Incidenţa în Oradea a ajuns, marţi, la 1,78 cazuri / mia de locuitori. 

"Vaccinarea, la îndemâna tuturor" 

Pe de altă parte, continuă campania de vaccinare şi în Bihor, unde în ultimele 24 de ore au fost administrate 448 de doze tot atâtor persoane. 

În total, de la debutul campaniei, s-au vaccinat 120.761 de persoane cu ambele doze, respectiv 21.221 de persoane cu serul monodoză Johnson & Johnson. 

"În contextul începerii anului şcolar, fac un apel către bihoreni să sprijine autorităţile în efortul de a atenua efectele noului val de Covid-19. Toate instituţiile de la nivelul judeţului lucrează în comun pentru a păstra unităţile de învăţământ deschise, astfel încât elevii să poată merge la şcoală în siguranţă. Respectarea măsurilor de siguranţă sanitară şi vaccinarea sunt la îndemâna tuturor şi reprezintă singura modalitate de a nu ne întoarce la restricţii", a transmis prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.