Sinagoga Zion a găzduit, vineri seară, a cincea ediţie a evenimentului "11even experiences", care an de an are loc în 11 noiembrie şi în cadrul căruia 11 speakeri au vorbit, timp de 11 minute fiecare, despre momentele de cotitură din viaţa lor.

Cătălin Popa, reprezentantul Fundaţiei Comunitare, organizatoarea evenimentului, le-a spus celor prezenţi, înainte de a da startul discursurilor, că vor asculta adevărate vedete, dar nu pentru că ar fi câştigat la jocuri de noroc, ci pentru că au izbândit prin muncă şi stăruinţă. "Resursele sunt în noi şi trebuie doar să le actualizăm", a spus Popa. Moderatoarea evenimentului a fost ex-vedeta de televiziune Mihaela Tatu, mutată la Oradea de aproape patru ani şi care a mărturisit că se simte "foarte orădeancă".

Cherchez la femme...

Primul speaker care a luat microfonul a fost Alexandru Tănase, managing partner la Casa de Insolvenţă Transilvania. Acesta le-a povestit orădenilor cum la începutul carierei sale lucra câte 12-14 ore pe zi, până când soţia i-a spus că s-a săturat să-l vadă în hoteluri. Aşa a ales la 29 de ani să intre în concediu de creştere a copilului, ajungând să câştige mai puţin decât rata pe care o avea la maşină. Totuşi, alături de familie, a trecut peste toate greutăţile, iar în acest an a devenit asociat la cea mai mare companie românească specializată în insolvenţe. "Eu cred că fricile ne doboară. Putem fi orice, oricând", a mărturisit Tănase, îndemându-i pe cei care îl ascultau să nu se teamă să accepte provocări care cred că le vor transforma viaţa în bine.

O poveste impresionantă şi aplaudată are şi orădeanul Williams Mihai Roşian, un tânăr care din vânzător ambulant de ziare pe străzile Oradiei, orfan de ambii părinţi, a devenit fotograf pe vase de croazieră, iar acum este directorul propriei firme de web design. El le-a recunoscut celor care îl ascultau că momentul lui de cotitură s-a datorat femeii de care s-a îndrăgostit: "Se spune că femeile fug de bărbaţi. Ea a fugit dincolo de Ocean, s-a angajat pe un vas de croazieră. Am decis că trebuie să merg după ea". Aşa a ajuns să înveţe fotografie, timp de un an, ca apoi să promoveze interviul pentru jobul care l-a dus mai aproape de cea care avea să-i devină soţie. La finalul discursului, Mihai a avut parte şi de o surpriză: întrucât era ziua lui, organizatorii i-au adus un tort.

Lumina din noi

Îndelung aplaudată a fost orădeanca Daniela Chiorean, a cărei poveste şi BIHOREANUL a relatat-o. La 42 de ani, din cauza unei boli agresive, o formă rară de glaucom, în decurs de trei luni a orbit complet. Deşi iniţial a fost cuprinsă de gânduri negre, pentru a nu-şi condamna familia la suferinţă, Daniela a decis să se ridice din întunericul care o înconjoară. A urmat o facultate, un masterat şi acum este voluntar al Fundaţiei pentru Scleroză Multiplă. "Am găsit resursa iubire, pe care toţi trebuie să o găsim în noi", a spus femeia, mai jovială decât speaker-ii cărora nu le lipseşte nici unul din cele şase simţuri. Astfel, a povestit Daniela, a descoperit că lumina este în ea şi le-a recomandat celor care au ascultat-o să îşi găsească propria lumină.

Un discurs care a emoţionat audienţa a avut şi doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatoarea transplanturilor din Bihor. Aceasta a povestit două momente de cotitură din viaţa ei: cel în care, ca medic rezident la Spitalul Judeţean Oradea, a picat examenul de specialitate şi a fost transferată în satul Zece Hotare, "şi făceam şapte ore doar ca să ajung acolo, cu rabele de bauxită", şi cel în care tatăl ei a murit pe un pat din spital din Timişoara, în urma unei erori medicale din timpul unei operaţii pe inimă. Aşa a înţeles, a spus ea, că trebuie să empatizeze cu aparţinătorii.

Fost secretar de stat în Ministerul Mediului până de curând, speologul Viorel Lascu a povestit cum a ajuns el, un inginer în aeronautică, să restaureze case vechi în Franţa, iar apoi în Bihor. Împătimit al peşterilor, Lascu a mărturisit că lumea adâncă a peşterilor îl face să uite de înţelepciune şi astfel să aibă curaj să facă lucruri noi. "Îndrăzneala ne lipseşte", a spus speologul. Totodată, acesta le-a prezentat celor care îl ascultau fotografii cu zona Roşia, unde are un complex de case tradiţionale, şi cu peşterile de aici, Meziad şi Farcu, unde anual vin 30.000 de turişti, tot pentru că unii oameni au îndrăznit să mişte ceva pentru dezvoltarea zonei.

Din Suceava la Roşia Montană, via Copenhaga

Un discurs la care s-a râs pe săturate a fost cel al lui Tică Darie, un sucevean care a studiat în Copenhaga şi este activist pentru salvarea Roşiei Montane. Fără să vrea să facă un număr de comedie, tânărul, care în 2012 a candidat la Primăria Roşia şi a ieşit pe locul 3 din 9 candidaţi, a reuşit să-i facă pe orădeni să râdă prin stilul alert şi simpatic în care a povestit cum a venit singur, din Copenhaga la Roşia Montană, pe bicicletă, ori cum a descoperit ciorapii de lână făcuţi de localnicele din Roşia Montană. Acum, tânărul are un magazin online unde vinde haine de lână "made in Roşia Montană".

Printre vorbitorii serii s-au mai numărat Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, care a mărturisit cum, la 19 ani, când era un tânăr timid, bâlbâit şi introvertit, s-a angajat la Direcţia de Statistică şi a ajuns să bată din uşă în uşă pentru a-i întreba pe oameni unde lucrează, cât câştigă ori cât cheltuie, Vişinel Bălan, un activist pentru drepturile copilului, Antonia Nica, dirijor al corului Fiat Lux, Otilia Flonta, o orădeancă absolventă de Drept care a devenit creatoare de poşete de lux, şi Cornel Ilie, solistul trupei Vunk şi speaker motivaţional.

Fundaţia Comunitară a vândut toate biletele pregătite pentru evenimentul de vineri seară, iar banii adunaţi vor fi direcţionaţi pentru consolidarea Fondului Ştiinţescu, un program dezvoltat în parteneriat cu Romanian-American Foundation, prin care vor fi oferite finanţări unor proiecte depuse de tineri în domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică), pentru a le stimula pasiunea.