Programul de alocare de fonduri nerambursabile către ONG-uri derulat de Consiliul Judeţean Bihor continuă şi în 2018, în trei sesiuni urmând să fie împărţiţi 1,2 milioane lei.

În prima sesiune, solicitările se pot depune până pe 8 iunie, ora 15, la secretariatul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (Parcul Traian nr. 5).

Domeniile pentru care se pot depune cereri sunt activităţi culturale, de tineret şi comemorare a Centenarului Marii Uniri (concursuri, simpozioane, recitaluri, editare cărţi şi publicaţii, activităţi de comemorare, etc), activităţi sociale (campanii de promovare a sănătăţii, consiliere, îndrumare, integrare şi reintegrare, dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane defavorizate, etc), sport şi reducerea vulnerabilităţii la corupţie.

În cea de-a doua sesiune, dosarele se vor putea depune până pe 16 iulie, iar în cea de-a treia până pe 17 septembrie. Detalii despre criteriile de acordare a sumelor şi evaluarea proiectelor au fost publicate pe portalul DDIP Bihor.

Amintim că, în mai multe rânduri, opoziţia PNL a acuzat conducerea Consiliului Judeţean că se foloseşte de acest program pentru a "sifona" bani publici către ONG-urile "de casă" ale partidelor de la şefia CJ Bihor, în special UDMR. Acuzaţiile au fost lansate atât de preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, cât şi de o parte din consilierii judeţeni, în timpul şedinţelor de CJ.

Drept răspuns, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a spus că orice ONG poate să solicite acordarea de sume nerambursabile şi că dosarele sunt evaluate după mai multe reguli, întreg procesul fiind verificat inclusiv de Curtea de Conturi.

De asemenea, în cea mai recentă şedinţă a CJ Bihor, acesta a lansat invitaţia ca un consilier judeţean al PNL să facă parte din comisia de evaluare şi, astfel, să vadă cum decurge procesul de selecţie a propunerilor. Deocamdată nu se cunosc cei cinci membri ai comisiei de evaluare.