Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.

Potrivit unui comunicat transmis marți, la prânz, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cinci dintre incendii, care au izbucnit în localităţile Chişcău, din comuna Pietroasa, Şuştiu, din comuna Lunca, Săud, din comuna Bunteşti, Brădet, comuna Bunteşti, şi Câmp, o localitate componentă a oraşului Vaşcău, au fost lichidate de pompierii Staţiei Ştei. Flăcările au distrus vegetaţia uscată de pe circa 30 de hectare.

"Pompierii militari din cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş şi pompierii Staţiei Ştei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roşia, au acţionat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins vegetaţia uscată de pe o pajişte din Roşia, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare. De asemenea, echipajele Secţiei Beiuş au intervenit pentru stingerea a două incendii produse la păduri pe raza localităţilor Tărcăiţa, comuna Tărcaia, şi Roşia, evenimente soldate cu arderea litierei, pe o suprafaţă de aproximativ 28 de hectare", se mai arată în comunicat.

Alte patru incendii au pornit într-o zonă împădurită de pe raza localităţii Ponoară, din comuna Bratca, şi la terenuri situate în Tomnatic, comuna Vadu Crişului, Munteni, comuna Bulz şi Tileagd. Pentru stingerea acestora au intervenit echipaje din cadrul staţiei de Pompieri Aleşd. În urma evenimentelor, au ars circa 2 hectare de păşune împădurită şi aproximativ 7.5 hectare de vegetaţie uscată.

Imagini de după incendiul din Ponoară: 

Comunicatul mai arată şi că pompierii Staţiei Valea lui Mihai au intervenit la un alt incendiu de vegetaţie uscată, în localitatea Tarcea.

În total au ars circa 117 de hectare. În toate cazurile, incendiile au fost provocate de persoane care au utilizat focul în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, scopul fiind acela de a igieniza terenurile prin arderea deşeurilor şi a vegetaţiei uscate.

În acest context, pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei pentru igienizare este periculoasă, întrucât flăcările se pot extinde la case ori alte bunuri.

"Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, flăcările s-au propagat la gospodării, distrugând agoniseala de-o viaţă a oamenilor, în unele cazuri înregistrându-se chiar victime omeneşti şi vă reamintim că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă, iar nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice", se arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!