Ajunsă la cea de-a doua ediţie, Şcoala de Medicină Montană şi Tehnica Speologiei Alpine (STEAMM) s-a desfăşurat între 25 aprilie şi 2 mai, la Şuncuiuş, sub coordonarea dr. Hadrian Borcea, preşedintele Asociaţiei SARTISS şi în acelaşi timp şeful SMURD. "Prima ediţie a fost în 2008, în 2009 am luat o pauză pentru că nu am avut finanţare, iar anul acesta, şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, am reuşit să organizăm o nouă ediţie. Au participat 15 medici", a precizat dr. Borcea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Pe parcursul săptămânii la Şuncuiuş au fost abordate atât subiecte teoretice cât şi practice. Unul dintre exerciţii a fost, de pildă, evacuarea, pe targă, a unei victime din Peştera Bătrânului, victima fiind interpretată de un medic în medicina de urgenţă.

În baza unui punctaj acumulat pe parcurs, cursanţii au fost evaluaţi pentru a obţine brevetul TSA I, adică de Tehnică de Speologie Alpină, pentru începători. "13 au absolvit acest curs, trei dintre ei fiind medici din Bihor. Alţi doi au fost respinşi, pentru că nu putem coborî ştacheta şi să le acordăm acest brevet deoarece el dovedeşte anumite competenţe", a mai spus Borcea, subliniind că dacă un medic nu e capabil să gestioneze aceste situaţii, atât el cât şi pacientul ar fi în pericol.

Spusele sale au fost întărite şi de Lucian Nistor, şeful salvamontiştilor bihoreni, care a participat la STEAMM în calitate de monitor. "A scoate un medic de urgenţă din contextul asfaltului şi a-l transpune în zona montană implică o serie de riscuri", a menţionat el. "Medicii trebuie să fie autonomi şi independenţi pe coardă, pentru că încercăm să evităm supraacidentele. Noi ne-am asumat moral şi penal aceste brevete!", a mai spus Nistor.

Cei 15 cursanţi sunt medici rezidenţi şi asistenţi care activează în medicina de urgenţă. Costul unui curs a fost de 500 lei, iar întreaga acţiune a costat aproximativ 220 de milioane de lei.

STEAMM a fost organizată de către Asociaţia SARTISS în parteneriat cu Asociaţia Română de Educaţie Speologică, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea Oradea şi Colegiul Medicilor din Bihor.

Stagiul de pregătire este unic în România prin prisma cunoştinţelor pe care şi le însuşesc medicii de urgenţă, au mai spus reprezentanţii celor două foruri.