Muzeul Ţării Crişurilor a semnat contractul pentru mutarea colecţiilor din Palatul Baroc în noul sediu din strada Armatei Române, în urma unei negocieri directe, cu o firmă specializată din Bucureşti, care va primi pentru această sarcină suma de 1,33 milioane lei.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, într-o conferinţă de presă, pe care a susţinut-o alături de directorul MŢC, Aurel Chiriac.

"Ieri s-a semnat contractul pentru mutarea obiectelor de artă în noul sediu al Muzeului cu firma de specialitate Trans Globus Art Service din Bucureşti", a spus şeful CJ Bihor. Potrivit acestuia, firma din Bucureşti a mai realizat servicii de transport specializate pentru Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul de Artă Timişoara, Institutul Cultural Român şi Muzeul George Enescu.

Contractul s-a semnat în urma unor negocieri directe, după ce primele două proceduri de licitaţie pentru aceste servicii, desfăşurate prin SEAP, au eşuat. La prima nu s-a depus nicio ofertă, iar la cea de-a doua a existat o singură oferă, şi aceea necorespunzătoare din punct de vedere tehnic. Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a spus că s-au purtat discuţii cu firma din Bucureşti, precum şi cu una din Budapesta, care, însă, nu ar fi oferit aceleaşi preţuri.

În caietul de sarcini, investiţia fusese estimată la 1.350.000 lei. Până la urmă, contractul s-a semnat la suma de 1.330.000 lei. Deşi suma este una substanţială, reprezentanţii CJ Bihor şi ai Muzeului spun că ar fi "decentă" având în vedere faptul că reprezentanţii firmei vor trebui să realizeze o parte din împachetări, vor trebui să mute inclusiv folosindu-se de macarale unele exponate, vor trebui să asigure maşini pe pernă de aer şi chiar maşini blindate. În total, vor fi transportate circa 450.000 de obiecte din colecţiile MŢC.

Mutarea efectivă a exponatelor se așteaptă să înceapă în următoarele săptămâni. De la începerea propriu zisă a operațiunii, exponatele trebuie transportate într-un termen de două luni.

Între timp, se pregăteşte şi mutarea statuilor voievozilor români din curtea Palatului Baroc. Opt dintre acestea au fost demontate deja de pe socluri şi urmează să fie transportate în curtea noului complex muzeal din str. Armatei Române. Potrivit directorului MŢC, acestea vor fi curăţate înainte de a fi din nou urcate pe socluri în noua lor "casă".

După ce vor ajunge în noul sediu, exponatele vor sta în depozite până când secţiile noului Muzeu vor fi mobilate corespunzător şi le vor putea găzdui. În această perioadă, CJ Bihor pregăteşte lansarea licitaţiei pentru proiectul ce prevede amenajarea curţii şi a parcării, precum şi dotarea cu mobilier pentru expoziţii a primului etaj, unde va fi deschisă secţia de Ştiinţele Naturii şi o parte din Secţia de Istorie.