Doi tineri cineaşti români, Anda şi Dragoş Teglaş, au realizat un documentar menit să schimbe imaginea românilor din Marea Britanie. Proiectul lor este un răspuns la documentarul difuzat de Channel 4, "Romanians are coming".

Potrivit digi24.ro, cei doi fraţi braşoveni au selectat dintre sute de poveşti frumoase cu români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie. "13 nuanţe de român" este răspunsul mândru al tinerilor la campania de denigrare dusă de o parte a presei britanice. 

"Ne săturasem deja să fim priviţi atât de nasol pe stradă, în societate, ca români… să îţi fie frică, să îţi fie ruşine de faptul că eşti român? Ce sa faci? Să spui că eşti rus, german sau o altă naţionalitate? Cred că a fi român este o mândrie pe care ar trebui să o avem", spune Dragoş Teglaş.

Încă de la început, proiectul a avut susţinerea comunităţii de români din Anglia, însă nu a fost suficient. Şi cei din ţară s-au implicat apoi pentru ca filmul să devină realitate, banii necesari realizării acestui documentar fiind strânşi într-o colectă organizată pe internet.

Fraţilor Teglaş li s-a alăturat şi jurnalistul Richard Green, care a lucrat timp de 15 ani pentru publicaţia britanică Sunday Times. El este cel care prezintă poveştile românilor de success din Marea Britanie. Primul episod din acest documentar va fi prezentat pe 1 decembrie la Digi 24.