Atât sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cât şi toate subunităţile de pompieri din Bihor îşi vor deschide, miercuri, porţile pentru copii şi adulţi deopotrivă, curioşi să vadă dotările militarilor, dar şi exerciţii demonstrative.

Prilejul sărbătorii este Ziua Pompierilor din România, sărbătorită anual pe 13 septembrie.

Potrivit unui comunicat al ISU Crişana, la sediul de pe strada Avram Iancu din Oradea, evenimentele sunt programate în intervalul orar 12.30-16. La subunităţi, porţile vor fi deschise între orele 10 şi 14.

"În cadrul "Zilei Porţilor Deschise", programul va include prezentarea tehnicii de intervenţie, a  echipamentelor şi  accesoriilor din dotare şi sesiuni interactive de informare preventivă, exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, de salvare de la înălţime, de echipare contracronometru, de descarcerare, de acordare a primului ajutor calificat, precum şi probe din concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă", a transmis căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Anul acesta, pe 13 septembrie, se împlinesc 169 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi  pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848.


Program Ziua Pompierilor din România:

- între orele 12.30 - 16.00: Prezentarea tehnicii de intervenție, exerciții demonstrative de acordare a primului ajutor calificat și sesiuni de informare preventivă;

- ora 13.00: Exercițiu demonstrativ de descarcerare;

- ora 14.00: Exercițiu demonstrativ de stingere a incendiilor;

- ora 15.00: Exercițiu demonstrativ de salvare a unei persoane de la înălțime.