Cum partea teoretică a examenului pentru permisul auto nu poate fi fraudată, întrucât se desfăşoară la calculator şi sub supravegherea camerelor de filmat, poliţiştii şi instructorii auto din Bucureşti au găsit o nouă soluţie pentru a elibera permise auto ilegale: măsluirea probei practice.

Procurorii bucureşteni au reţinut 14 persoane implicate în obţinerea frauduloasă a zeci, poate sute de permise de conducere. Reţeaua agenţilor corupţi ar fi câştigat, potrivit anchetatorilor, zeci de mii de euro din promovarea probei practice în schimbul mitei oferite de către candidaţi.

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că suma medie plătită pentru fiecare permis era cuprinsă între 200 şi 300 de euro. Pentru a proba activitatea infracţională a agenţilor şpăgari, DGA a folosit investigatori acoperiţi. "Am avut oameni infiltraţi printre elevi, care să asigure probele necesare tragerii la răspundere a agenţilor corupţi. Cei mai mulţi erau tineri, care, prin intermediul instructorilor, ofereau examinatorilor de la proba practică bani în schimbul promovării examenului", au mai declarat sursele citate, care au ţinut să menţioneze sprijinul Prefectului Capitalei şi al DRPCIV.

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că, în urma percheziţiilor domiciliare declanşate miercuri dimineaţa, la domiciliile suspecţilor ar fi fost găsiţi aproximativ 30.000 de euro. Percheziţiile au vizat şi sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, acţiunea fiind organizată de procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri ai DGA.

Nu este primul caz în care poliţiştii îşi dau mâna cu instructorii auto pentru a-i ajuta, contra cost, pe unii elevi să obţină permisul auto fără prea mari bătăi de cap. În 2008, 20 de angajaţi ai serviciului de permise auto Argeş au fost reţinuţi pentru că eliberau permise auto pe bandă rulantă, în schimbul unor sume de bani.

Autorităţile încă nu ştiu exact câţi şoferi şi-au obţinut permisul în mod fraudulos la Piteşti. Se vorbeşte de peste 2.000 de carnete luate fără un examen serios. În reţea erau implicaţi poliţişti, instructori auto, chiar şi preoţi. Mulţi dintre doritori veneau din alte judeţe ale ţării pentru a obţine carnetul. Un poliţist le făcea rost de un domiciliu stabil. Apoi, patronii şi instructorii unor şcoli de şoferi fabricau dosare cu acte false. Întrebările de la examenul de sală aveau răspunsurile bifate pentru candidaţii care au cotizat.