17 voluntari, dintre care 15 elevi şi 2 profesori de la una dintre cele mai prestrigioase şcoli europene, Institut Le Rosey, din Elveţia, au sosit duminică în Bihor, pentru a lucra la construirea unei case pentru o familie de tineri şi pentru a ajuta un orfelinat şi un adăpost de animale din Beiuş.

"Ei provin din toate colţurile lumii, inclusiv China, Peru, România sau Mexic şi au ales să vină în ţara noastră în cadrul programului lor şcolar denumit CAS (Creativity, Action, Service) necesar pentru a obţine diploma de bacalaureat recunoscută la nivel internaţional. Şcoala oferă elevilor mai multe astfel de programe CAS din care aceştia îşi pot alege ceea ce li se potriveşte sau chiar ei pot să propună propriile activităţi pe care doresc să le facă. Scopul CAS este ca tinerii să înveţe din experienţe practice cum să fie activi în cadrul comunităţii şi cum pot să-i ajute pe cei din jurul lor", se arată într-un comunicat transmis de asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş, gazda voluntarilor.

Oaspeţii vor poposi în zonă până pe 27 octombrie şi au planuri mari pentru că vor să ajute cât mai mult. "Începând din 2002, aproape anual revenim în Beiuş, o comunitate de care ne-am îndrăgostit, şi dăm o mână de ajutor la construcţia de locuinţe pentru familii modeste. Este o experienţă foarte utilă şi frumoasă pentru aceşti tineri care au ocazia să înţeleagă valoarea voluntariatului şi a implicării în ajutorarea celor nevoiaşi. În acest an am extins participarea noastră în comunitate şi la propunerea unor elevi ne vom implica şi în alte proiecte comunitare", a precizat Mary Bassiouni, profesor coordonator al programului CAS.

Astfel, pe lângă faptul că vor ajuta la ridicarea acoperişului şi termoizolarea unei locuinţe construite de Habitat pentru o familie de tineri din Poienii de Jos, oaspeţii vor să ajute şi un orfelinat din Beiuş, dar şi un adăpost pentru animale abandonate. Concret, elevii au strâns bani pentru a le face cadouri copiilor şi vor petrece timp cu ei, pentru a le aduce "un zâmbet pe buze". Cât priveşte adăpostul pentru animale, voluntarii vor construi 10 cuşti pentru câinii de acolo şi vor asigura hrana şi medicamentele de care au nevoie patrupedele în perioada următoare.

"Adăpostul din Beiuş are mare nevoie de voluntari, adulţi sau copii, care să ne sprijine în activităţile curente ale adăpostului: hrănire, îngrijire, mici reparaţii etc. Ne dorim apoi să găsim cât mai mulţi oameni care să adopte temporar drăgălaşele patrupede până la găsirea unui stăpân definitiv sau a unei familii iubitoare de animale care să le ia acasă şi să le ofere un cămin permanent. Căţeii vă aşteaptă să îi mângâiaţi, să vă jucaţi sau să vă plimbaţi cu ei în lesă!", a declarat Codruţa Goina, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Beiuş.

Aventura tinerilor în România a început duminică 23 octombrie cu o vizită la Peştera Urşilor.