Persoanele pasionate de istorie şi de muzeografia orădeană sunt invitate, săptămâna viitoare, miercuri, la Muzeul Ţării Crişurilor, unde vor putea admira mai multe fotografii, documente şi exponate din alte timpuri.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia muzeală, expoziţia are ca scop ilustrarea celor mai importante momente din evoluţia MŢC, dar şi omagierea unor muzeografi care au contribuit de-a lungul anilor la creşterea patrimoniului cultural prin descoperirile realizate în teren.

Aceasta este alcătuită din mai multe documente, registre vechi, fotografii de epocă, exponate precum instrumentele utilizate de muzeografii bihoreni de-a lungul timpului, precum şi câteva piese deosebite dintr-o colecţie veche.

Este vorba despre Colecţia Ipolyi, "numită după episcopul romano-catolic de Oradea, Arnold Ipolyi (1823-1886), care a donat oraşului prin testamentul său numeroase piese unicate aflate în proprietatea sa, cu condiţia ca ele să fie utilizate în viitoare expoziţii destinate cetăţenilor oraşului", se arată în comunicat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, de la ora 12, la sediul MŢC de pe strada Armatei Române.

"Precursoarea instituţiei muzeale orădene, înfiinţată la 28 august 1872, Societatea de Arheologie şi Istorie a judeţului Bihor şi a oraşului Oradea, şi-a propus ca «prin donaţii, achiziţii şi săpături arheologice să strângă vestigii ale trecutului istoric al Bihorului», ca din obiectele adunate să se realizeze «o expoziţie permanentă ce să se poată vizita de public şi, în acelaşi timp, ca această expoziţie să fie adăpostită într-un locaş propriu». Societatea şi-a împlinit acest deziderat în 1896, când a organizat pentru prima oară în spaţiul bihorean un muzeu dedicat publicului larg, în actuala clădire care găzduieşte Palatul Copiilor din Oradea", au mai transmis reprezentanţii instituţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!