În județul Bihor, 16 primării și peste 100 de firme au pus la dispoziție spații de cazare pentru ucrainenii care fug din calea războiului, în total peste 3.300 de locuri.

Lista acestora a fost aprobată marți de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin care vor fi decontate și cheltuielile pentru cazarea și hrănirea refugiaților.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Prefectura Bihor, lista a fost întocmită de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor și „cuprinde 16 unități administrativ-teritoriale care pun la dispoziție locații precum cămine culturale, internate, și baze sportive etc., precum și 101 operatori privați, de tipul hoteluri, pensiuni, agropensiuni și case de vacanță autorizate”. 

Conform listei, administrațiile locale pot asigura cazare pentru 422 persoane și masa pentru 432 persoane, iar operatorii economici oferă 2.892 locuri de cazare și pot asigura masa pentru 2. 639 persoane.

Hotărârea CJSU Bihor prevede ca, în vederea utilizării eficiente a fondurilor publice, repartizarea în vederea cazării refugiaților din Ucraina să se facă prioritat în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice locale.

În conformitate cu HG nr. 315/2020, vor putea fi decontați 50 de lei/zi/persoană în cazul spațiilor puse la dispoziție de autorități sau instituții publice, respectiv 100 de lei/zi/persoană (TVA inclus) sau 230 lei/zi (TVA inclus) în cazul în care într-o cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, pentru spațiile care aparțin operatorilor economici privați.

Într-o conferinţă de presă ţinută zilele trecute, prefectul Dumitru Țiplea a precizat că în fiecare noapte în diferite spații de cazare din Bihor sunt găzduite aproximativ 1.000 de persoane din Ucraina.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!