Proiect-experiment

Cei 17 japonezi care vor vizita Oradea sunt membri ai institutului LEX Institute for Language Experience, Experiment & Exchange, şi îşi propun să descopere similitudini între diferitele limbi şi culturi ale lumii.

Grupul a pornit miercuri spre Oradea, unde, în săptămâna 13-20 august, membrii săi vor locui în casele unor orădeni care s-au oferit să-i găzduiască. "Pe de o parte, vin să ne arate cine sunt, dar mai ales vin să vadă cine suntem noi", a explicat Angela Pugna, iniţiatoarea proiectului, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Tânăra a iniţiat această vizită în cadrul unei cercetări pe care o face pentru Facultatea de Business Internaţional şi Limba Japoneză de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, unde este studentă în anul patru. "Îmi propun să văd în ce măsură tipologiile culturale contează în mediul de afaceri", a argumentat Alina Pugna.

Proiectul intitulat "Comunicare fără frontiere" face parte din cercetarea tinerei şi îşi propune ca cei 17 japonezi să cunoască stilul de viaţă al orădenilor şi puţin din limba română, în timpul şederii lor în Oradea. "Ideea este ca fiecare japonez să devină un membru obişnuit al unei familii de români. Proiectul nu are nimic protocolar, nimic de vitrină", a afirmat Angela Pugna. "Când m-am hotărât să fac proiectul, japonezii nu ştiau mai nimic despre România. Le-am dus materiale informative şi au început să şi înveţe limba", a adăugat aceasta.

Vizită contra vizită

În timpul şederii lor la Oradea, oaspeţii japonezi vor cunoaşte frumuseţile oraşului şi vor participa la activităţile zilnice ale familiei-gazdă. "Mă bucur de această şansă rară de a interacţiona direct cu persoane care au o cultură atât de diferită de a noastră", a spus Maria Hulber, profesoară la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, una dintre gazdele niponilor.

Pe 16 august, de la ora 16, musafirii şi gazdele vor participa la un eveniment programat în Sala Mare a Primăriei. "Va fi un dialog cultural între tradiţiile noastre şi cele japoneze", a explicat Angela Pugna. Astfel, grupul japonez va interpreta dansuri folclorice nipone, va organiza ateliere de kimono-uri, origami şi caligrafie, dar totodată şi o ceremonie a ceaiului. În schimb, gazdele le vor arăta japonezilor dansurile folclorice din România, cum se pictează sticlă şi lemn, dar vor şi expune ouă încondeiate aduse de la Remetea.

Înainte de plecare, grupul vizitatorilor şi familiile care le-au găzduit vor participa la un work-shop pentru a împărtăşi experienţa trăiă, şi vor pune la punct planuri pentru viitor. "Este foarte posibil ca orădenii care i-au găzduit să plece la rândul lor în Japonia", a spus Angela Pugna.

Iniţiatoarea proiectului crede că vizita japonezilor în Oradea poate fi începutul unei colaborări de durată. "Este o oportunitate pentru a dezvolta relaţii între autorităţile orădene şi cele din Japonia, între artiştii orădeni şi cei japonezi, dar chiar şi între oamenii obişnuiţi", crede Pugna.

Partenerii orădeni ai proiectului sunt Primăria Oradea, Prefectura Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Primăria Remetea.