Nu mai puțin de 18 incendii s-au produs în doar 24 de ore în Bihor. De duminică de la prânz, până luni la ora 12.30, focul a distrus 14 terenuri virane, trei pășuni împădurite și litiera unei păduri.

Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana - Bihor, echipajele de la mai multe unități au intervenit la stingerea unui incendiu produs la litiera unei păduri din Budureasa, a 3 incendii izbucnite la pășuni din Vașcău, Picleu (comuna Brusturi) și Șerani (comuna Borod), respectiv a 14 incendii produse la terenuri virane situate pe raza a 12 localități: Varasău (comuna Brusturi), Câmp-Moți, Iteu (comuna Abram), Poienii de Sus (comuna Buntești), Ferice (comuna Buntești), Birtin (comuna Vadu Crișului), Zece Hotare (comuna Șuncuiuș), Vadu Crișului, Cociuba Mare, Țigănești de Criș (comuna Brusturi), Poclușa de Barcău și Șoimi.

Focul a distrus circa 45 pomi fructiferi, 19 baloți de fân, peste 60 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș și 0.1 hectare literă de pădure.

Pompieri au împiedicat, însă, propagarea flăcărilor la coronamentul copacilor și în unele situații, la locuințe și anexe gospodărești.

„Incendiile menționate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate, cu excepția incendiului produs la litiera pădurii din Budureasa, unde cercetările au indicat, drept cauză probabilă a evenimentului, propagarea focului de la vecinătăți”, explică ISU în comunicat.

Intervențiile au fost asigurate de echipajele Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Detașamentului de Pompieri Marghita, Detașamentului de Pompieri Salonta și Secției de Pompieri Beiuș.

Pe de altă parte, pompierii militari din Aleșd acționau, încă, luni la prânz, pentru localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite la cele două pășuni situate în Șerani și Picleu (evenimente semnalate prin 112, azi, în jurul orei 11.25, respectiv 11.30).

Până la ora publicării acestei știri, aceștia reușiseră să salveze o cabană din calea flăcărilor.

Amenzi, dar și dosare penale: Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă!

Cu același prilej, ISU Crișana reamintește că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoanele juridice.

„Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, arată ISU.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!