Nu mai puțin de 18 spectatori ai Operei de Stat din Stuttgart au avut nevoie de îngrijiri medicale, acuzând stări de greață și de leșin, după ce au asistat la reprezentații ale spectacolului controversat „Sancta”, relatează Stuttgarter Zeitung, citat de Blick.

Spectacolul de operă și coregrafie cuprinde sex lesbian nesimulat, scene ce reprezintă tortura - mai mulți dansatori fiind „crucificați” pe un perete -, mult sânge real și fals, călugărițe dezbrăcate mergând pe role și o scenă în care se fac live piercinguri.

Sebastian Ebling, purtătorul de cuvânt al Staatsoper Stuttgart, a spus că după prima reprezentație opt persoane au avut nevoie de îngrijiri din partea personalului din serviciului pentru vizitatori, iar după a doua reprezentație, 10 persoane au necesitat îngrijiri. Unele dintre aceste persoane au leșinat, iar trei au avut nevoie de intervenția unor medici.

Spectacolul Sancta este creat de coregrafa austriacă Florentina Holzinger și a stârnit controverse și critici, inclusiv din partea episcopilor catolici din Salzburg și Innsbruck.

În prezentarea oficială, despre „Sancta” se spune că prezintă „o nouă și radicală viziune asupra ritualului Sfintei Liturghii” și explorează spiritualitatea, credința, sexualitatea și durerea, rușinea și eliberarea.

Potrivit autoarei, piesa explorează într-un mod provocator corpul feminin și include cascadorii dureroase. Spectacolul, o poveste a unor călugărițe, inspirată dintr-o operă scrisă în 1920 și numită „Sancta Susanna”, prezintă scene explicite de sex între femei, face referire la diverse ritualuri creștine, cum ar fi liturghia, și denunță opresiunea sexuală.

Anterior, creatoarea spectacolului, Florentina Holzinger, a sugerat că „Sancta” nu își propune să batjocorească biserica, ci să exploreze paralele între instituția conservatoare și practicile erotice BDSM, conform The Guardian

Directorul Operei din Stuttgart, Viktor Schoner, a explicat că Sancta urmărește să testeze limitele artei și să provoace spectatorii. „Explorarea granițelor și depășirea lor a fost întotdeauna o sarcină centrală a artei”, a transmis Schoner.

Spectatorii au fost avertizați anterior că reprezentația include scene de sex explicit, violență sexuală, sânge real, piercinguri. În plus, se folosesc efecte stroboscopice și tămâie, iar spectacolul este recomandat publicului dispus să experimenteze noi forme de artă, fără rețineri.

În ciuda incidentelor, Opera de Stat din Stuttgart a anunțat că nu va modifica programul celor cinci reprezentații rămase ale spectacolului Sancta. De altfel, vestea că unii spectatori au întâmpinat probleme medicale nu pare să fi afectat în vreun fel vânzările de bilete, căci toate cele cinci reprezentanții rămase la opera de stat din Stuttgart sunt sold out, la fel și două programate să aibă loc în Berlin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!