18.016 orădeni şi turişti au vizitat Casa Darvas - La Roche din Oradea în primul an de la deschiderea acesteia după reabilitarea şi amenajarea clădirii în primul muzeu Art Nouveau din România, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Dintre aceştia, 5.623 au fost turişti care au cumpărat bilete, 717 au fost participanţi în programul de gratuitate pentru cazări la hotelurile din Oradea şi 1.675 au vizitat Casa Darvas la "Noaptea muzeelor".

Casa Darvas – La Roche şi-a deschis porţile pentru vizitatori din 20 august 2020, după un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. 

Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă, care acum găzduieşte expoziţii dedicate interioarelor orădene "La Belle Epoque", proiecţii de tip video mapping, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima oraşului şi un spaţiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Vila Darvas – La Roche a fost construită în perioada de ascensiune a burgheziei mici şi mijlocii (comercianţi, industriaşi, bancheri, înalţi funcţionari) la Oradea între 1909-1912, care formau o pătură socială dinamică, înstărită şi educată.

După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianţi şi avocaţi, membrii elitei oraşului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informaţii despre stilul lor de viaţă.

Expoziţia dedicată interioarelor orădene "La Belle Époque" reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziţiei au fost caracteristice locuinţelor burgheze în vilele şi palatele construite în stil Art Nouveau.