Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a anunţat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii, că 19 persoane din judeţele Suceava, Botoşani, Cluj, Alba, Bacău, Iaşi şi Vrancea au decedat în urma inundaţiilor, din care 14 în ultimele 24 de ore. Blaga a cerut autorităţilor locale fermitate în evacuarea persoanelor din zonele inundabile. ''Vă cer salvarea vieţilor omeneşti, în primul rând, chiar împotriva voinţei lor. Mai târziu, probabil, ne vor mulţumi. Rog fermitate în luarea măsurilor de evacuare şi cer poliţiei să aibă grijă de misiunea sa'', a spus Blaga.

El a precizat că situaţia este în evoluţie şi că prognozele meteo nu sunt foarte optimiste, cerând prefecţilor şi subprefecţilor din judeţele afectate de inundaţii să aibă ca prioritate salvarea vieţilor omeneşti. Blaga a mai afirmat că în ultimele 24 de ore au fost afectate de inundaţii 136 de localităţi din 18 judeţe, 1.768 de persoane fiind evacuate. Iar situaţia e, din păcate, departe de a se fi terminat.

Prefectul de Neamţ, Mihai Arhip, a dispus, marţi seară, evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din şapte comune şi un cartier al municipiului Roman, ca urmare a instituirii stării de alertă, fiind aşteptată o creştere semnificativă a debitului râului Siret.

Oamenii evacuaţi spun că vor merge la rude şi la instituţii unde au fost amenajate locuri de cazare, dar prefectul a precizat că autorităţile întâmpină probleme cu unele persoane care refuză să îşi părăsească locuinţele. Pentru prevenirea inundaţiilor, în prezent se lucrează la supraînălţarea unor diguri de pe râul Siret, în mai multe localităţi şi se fac diguri de protecţie din saci cu nisip în oraşul Bicaz.

În judeţul Neamţ, precum şi în judeţele Suceava şi Iaşi s-a decis, marţi seară, instituirea stării de alertă. Toate localităţile aflate de-a lungul râului Siret din judeţul Suceava vor fi evacuate, după ce hidrologii au emis o avertizare Cod Roşu pentru râul Siret.

Debitul Siretului va ajunge, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă, în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi. Hidrologii aşteaptă o viitură din Ucraina.

 "Siretul este la cote uriaşe în această perioadă, dar problemele vor fi şi mai mari începând de mâine dimineaţă (miercuri, n.r.), când este aşteptată o viitură dinspre Ucraina care va dubla, practic, debitul înregistrat astăzi, care a cauzat deja probleme imense în zonă", au declarat, pentru Mediafax, surse din Administraţia Naţională "Apele Române".