America s-a recules sâmbătă la "Ground Zero" în New York cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, cele mai sângeroase petrecute vreodată pe teritoriul său. Bilanţul victimelor s-a ridicat la 2.977 de morţi şi circa 25.000 de răniţi. Pe locul celor două clădiri a fost amenajat un memorial cu numele tuturor victimelor.

Trei preşedinţi, dar nu şi Trump...

La ceremonialul organizat pe locul fostelor turnuri gemene World Trade Center, prăbuşite după ce au fost lovit cu avioane de pasageri deturnate de terorişti, au luat parte preşedintele Joe Biden alături de foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton însoţiţi de consoarte.

Președintele Biden a omagiat printr-un mesaj pe Twitter victimele atacurilor pe care le-a calificat ca „un act de lașitate și ură”.

Mesajul a fost transmis online în timpul ceremoniei de comemorare.

„Ca națiune nu trebuie să îi uităm niciodată pe cei pierduți în unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei noastre, nici durerea îndurată de familii și de cei dragi”, a scris președintele SUA.

În cadrul ceremonialului au fost susţinute şase momente de reculegere, solistul Bruce Springsteen a interpretat piesa "Iʼll see you in my dreams" în amintirea celor ucişi în atentate, după care au fost citite numele tuturor victimelor.

(foto: ABC7 New York)

Conform CNN, în paralel, la sediul Pentagonului din Washington DC a avut loc o ceremonie similară în memoria celor 184 de victime făcute de prăbuşirea unui alt avion asupra clădirii.

La eveniment au luat parte secretarul Apărării, Lloyd Austin şi şeful Statul Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Spre indignarea publicului american, fostul preşedinte Donald Trump a preferat să petreacă ziua comentând la TV o luptă dintre campionul mondial al greilor Evander Holyfield şi vedeta MMA Vitor Belford.

"Este un moment trist"

Potrivit AFP Donald Trump a transmis un mesaj video în care a omagiat curajul pompierilor, poliţiştilor şi salvatorilor care au intervenit pentru evacuarea victimelor atentatelor.

Fostul preşedinte l-a criticat pe succesorul său Joe Biden pentru încheierea războiului declanşat în urma atentatelor.

"Este un moment trist pentru modul în care războiul nostru împotriva celor care au făcut atât de mult rău ţării noastre s-a încheiat săptămâna trecută", a transmis Trump.

Fostul preşedinte nu a ezitat să îşi acuze succesorul că a asistat "ca un prost" la retragerea SUA şi uciderea a 13 soldaţi americani de către talibani într-un atentat petrecut în apropierea aeroportului din Kabul fără ca forţele armate să riposteze.

(foto: Profimedia Images)

Patru avioane, trei ţinte, 3.000 de victime...

Atentatele din 11 septembrie 2001 au fost cele mai sângeroase petrecute vreodată pe teritoriul SUA.

19 terorişti Al-Quaida, organizaţie fondată de milionarul de origine saudită Osama bin Laden, s-au îmbarcat de pe aeroporturile Washington DC, Boston şi Newark în patru avioane comerciale cu pasageri pe care le-au doborât ulterior asupra unor ţinte civile în cadrul unor atentate sinucigaşe.

Primul avion a lovit turnul de nord al World Trade Center la ora 8:46 urmat de al doilea care a izbit turnul de sud 20 de minute mai târziu. Turnul de sud s-a prăbuşit la ora 9:58 iar cel de nord la ora 10:28.

(foto: KSAT)

Cel de-al treilea avion a izbit zidul vestic al clădirii Pentagonului, în Washington DC, la ora 9:37, iar a patra aeronavă, care avea ca ţintă clădirea Capitoliului, s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville după ce membrii echipajului ajutaţi de pasageri au încercat să preia controlul asupra ei. Nu au existat supravieţuitori.

Războiul de 20 de ani

La începutul lunii octombrie SUA şi Marea Britanie împreună cu parteneri NATO au invadat Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul taliban care adăpostea terorişti Al-Quaeda.

Osama bin Laden a fost ucis pe 2 mai 2011, în Abbottabad (Pakistan) de un comando al marinei americane iar trupul său a fost aruncat în Marea Arabiei.

La sfârşitul lunii august 2021 preşedintele Joe Biden a ordonat retragerea americană din Afganistan, după 20 de ani de război care a costat economia americană peste 1.000 de miliarde de dolari.

Retragerea SUA a dus la revenirea la putere, în doar câteva zile, a regimului taliban şi declanşarea unui nou val de refugiaţi.

(foto: Quartz)