Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunțat marți că, în prezent, sunt active 20 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în 7 localități din județ.

Potrivit unui comunicat, sunt afectate satele Codru şi Pocluşa de Beiuş, din comuna Şoimi, Hodişel (comuna Olcea), Bistra (comuna Popeşti), Cheţ (municipiu Marghita), Săcuieni (oraş Săcuieni) şi Remetea.

Pe de altă parte, în ultimele două luni au fost descoperite în total 39 de focare noi. „În perioada 16.06.2021- 22.08.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 39 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 40 focare de PPA”, mai arată informarea.

Specialiștii amintesc că toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi ulterior de către stat.

"Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", au mai transmis reprezentanții instituției.

DSVSA atrage atenţia, însă, asupra gravităţii bolii şi a impactului economic negativ pe care pesta porcină africană îl are şi cere sprijinul şi înţelegerea cetățenilor în vederea limitării efectelor bolii şi prevenirii răspândirii virusului.

Recomandările specialiştilor

Conform instituției, pentru prevenirea apariției acestei boli, proprietarii de exploataţii de porcine treuie să respecte anumite reguli:

- să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploataţiei. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

- creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploataţie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

- hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unităţile de alimentaţie publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

- să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

- să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

- să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdeţuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

- să asigure condiţiile de biosecuritate în toate exploataţiile de porcine (gospodării şi ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menţinerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe păşuni;

- să anunţe de urgenţă medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum şi primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare şi mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic şi prevenire.