Deşi se plâng de salariile mici din educaţie, mulţi bihoreni au încă ambiţia să ajungă la catedră. O dovedeşte numărul mare de candidaţi înscrişi la concursul de titularizare din acest an, examen programat pentru ziua de miercuri.

Mai precis, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 1.323 de cereri de înscriere la concurs, din care 248 sunt ale unor absolvenţi de facultate din această promoţie. Cele mai multe dintre cereri sunt pentru posturi de învăţătoare şi educatoare (430), respectiv de profesor de limba română (119).

În schimb, numărul posturilor scoase la concurs este mic. Mai precis, în Bihor sunt doar 66 de posturi titularizabile, adică norme întregi cu contract pe perioadă nedeterminată. Din acestea 48 sunt în mediul urban şi 18 în rural.

Alte 385 de posturi sunt scoase la concurs pe o perioadă determinată de un an. De asemenea, IŞJ Bihor mai are disponibile peste 800 de fracţiuni de posturi, adică norme incomplete.

Candidaţii vor susţine examenul în patru centre organizate în Oradea, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Şcoala Dacia şi Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. Notele vor fi afişate pe 27 iulie, iar cei nemulţumiţi vor putea depune contestaţii până pe 28 iulie. Rezultatele finale se vor cunoaşte pe 3 august.

Primele şedinţe publice de repartizare a posturilor vor avea loc între 8-9 august, când îşi vor putea alege un post doar candidaţii care vor obţine peste 7 la titularizare. Pentru suplinitori, şedinţele de repartizare vor avea loc la finalul lunii august.

Pretendenţii la catedre vor susţine examenul de titularizare în aceleaşi condiţii ca şi candidaţii de la Bacalaureat, adică în săli de examen monitorizate video.