Programul european "Reţea Interregională de Formare în Sistem E-Learning a Cadrelor Didactice din Învăţământul Preuniversitar", desfăşurat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi în parteneriat cu alte cinci instituţii din ţară, printre care şi Universitatea din Oradea oferă posibilitatea unui număr de 200 de învăţători şi educatoare din Bihor de a-şi forma şi dezvolta cunoştinţele prin sistemul e-learning, de acasă din faţa calculatorului.

"La nivelul judeţului nostru vor participa în grupul ţintă 200 de cadre didactice din zone rurale, dezavantajate. Ele vor fi selectate împreună cu reprezentanţii Universităţii din Iaşi, în urma depunerii unor aplicaţii. Cei selectaţi vor primi 4.400 de lei pentru a-şi achiziţiona calculatoarele necesare", a declarat conf. univ. Valentin Blându, de la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Obiectivul programul în care este implicată şi Universitatea Oradea este acela de a dezvolta competenţele celor implicaţi, familiarizând învăţătorii şi educatoarele cu sistemul e-learning, pe calculator. "Programul de formare propriu-zis va dura un an şi cuprinde trei module: Tehnici informaţionale computerizate, Proiectarea, organizarea şi evaluarea activităţilor didactice şi Management şi comunicare", a mai spus Valentin Blându.

Programul a început în 2010, iar în până în luna aprilie inclusiv se vor desfăşura cursurile pentru un grup pilot de oameni pentru a se vedea dacă conţinutul cursurilor trebuie sau nu modificat. Programul propriu-zis de formare a celor 200 de cadre didactice se va desfăşura în perioada august 2012- iunie 2013.