Până acum, în acest sezon rece, în Oradea sunt cu peste 400 mai multe cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire comparativ cu perioada similară a anului trecut. În total, la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, s-au depus 1981 de cereri până pe 20 noiembrie.

Cererile au început să fie înregistrate din 17 octombrie. Dintre cele 1981 de astfel de solicitări, 1539 sunt pentru energie termică, 105 pentru gaze naturale, 325 pentru combustibili solizi şi 12 pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.

"Comparativ cu anul 2021, numărul cererilor a crescut cu aproximativ 437 de cereri, anul trecut, până la această dată, înregistrându-se 1544 de cereri", se arată într-o informare transmisă joi de DASO.

Cei care au depus solicitările vor primi ajutoarele pentru perioada de încălzire începând cu data de 1 noiembrie, "iar cererile depuse după data de 20 a lunii, vor intra în plată cu luna următoare".

DASO le aminteşte orădenilor că "preluarea cererilor şi a declaraţiilor pe proprie răspundere, precum şi a documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, sezonul rece 2022 - 2023, se face pe tot parcursul sezonului rece, iar solicitările pentru acordarea suplimentului pentru energie, pe tot parcursul anului", la sediul instituţiei de pe strada Primăriei, precum şi la centrele de cartier ale acesteia.

Persoanele cu venituri mici, descrise drept "consumatori vulnerabili", pot beneficia de ajutor lunar pentru plata facturilor de încălzire, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie este de până la 1.386 de lei în cazul familiilor, respectiv de 2.053 de lei în cazul persoanelor singure. Ajutorul se calculează în funcţie de cuantumul veniturilor celui/celor care-l solicită.

Pe de altă parte, persoanele vulnerabile pot primi şi un "supliment" pentru energie, care se acordă lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, în sumă fixă în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: 30 de lei pe lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei pe lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei pentru consumul de energie termică şi 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!