Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat, săptămâna trecută, că anul 2016 are mari şanse să fie declarat cel mai cald din istoria înregistrată a temperaturilor. Luna iunie a fost cea de-a 14-a consecutivă cu record de căldură pe uscat şi mare deopotrivă.

Informaţiile au fost confirmate şi de ONU, care a atras atenţia că nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au atins şi ele niveluri uriaşe. Temperatura medie în primele şase luni ale anului a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicată decât în era preindustrială, de la sfârşitul secolului al 19-lea.

"Acest lucru scoate în evidenţă mai clar decât oricând nevoia de a ratifica şi pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi de a accelera tranziţia la economii cu emisii reduse de carbon şi bazate pe energie regenerabilă", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Acordul de la Paris, semnat de 200 de guverne, prevede menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.