„Nu știu cum vedeți dumneavoastră România. Eu cam așa o văd...”, a spus preotul cineast Ciprian Mega, luni seară, după proiecția celui mai nou film al său, „21 de rubini”, turnat în bună măsură la Oradea, cu vedete ca Mickey Rourke, Anthony Delon și Elisabetta Pellini.

Întins pe două ore și jumătate, filmul are un impact puternic asupra spectatorilor, căci arată, în două povești țesute laolaltă, realități triste, apăsătoare și revoltătoare ale societății românești mai vechi și mai noi, inclusiv marile păcate ale Bisericii. La Oradea, filmul a fost primit cu aplauze și cu lacrimi.

Visuri și pomelnice

„21 de rubini”, cel mai nou film al preotului Ciprian Mega, este centrat în jurul personajului Nina (interpretat de Corina Moise), o tânără aflată în cărți pentru a ocupa funcția de procuror general al României, care în paralel încearcă să ancheteze un mega-scandal de corupție, cu șpăgi și relații homosexuale, din Biserica Ortodoxă. 

Această poveste se întretaie cu una mai veche, a familiei Ninei, una modestă, de muncitori, care este umilită și nevoită să plătească „pomelnice” cu șpăgi pe care nu și le permite, pentru a-și înscrie fiul, pe George, la seminarul ortodox din Zădărniceni, un nume ales cu tâlc.

Prin povestea familiei Ninei este punctată într-un mod sfâșietor condiția oamenilor simpli din România - desconsiderați, amărâți, puși să dea plocoane pentru mai marii comunității, de la primar la preoți.

Condiții de sus 

Înapoi în actualitate, în jurul tinerei procuroare - un personaj asemuit de creatorul filmului cu însăși România - gravitează figuri ca Mickey Mandovanis (interpretat de Mickey Rourke), un excentric și hotărât secretar de stat american, sau Nicoletta Delalachesa (Elisabetta Pellini), reprezentantă a Comisiei Europene, care sunt în măsură să pună condiții viitorului procuror general al României, dar nu în legătură cu combaterea corupției. 

Apar și alte personaje intrigante, ca regizorul franco-rus Yuri (Anthony Delon), iubitul Ninei, care o ajută să scrie un scenariu de film, patriarhul României (jucat de actorul orădean Șerban Borda), care vrea să se asigure că afacerile Bisericii nu sunt deranjate de laici, sau un personaj alunecos (Nicodim Ungureanu), cu mare putere în stat, aparent din „servicii”, care-i spune tinerei Nina că trebuie să-l considere „un tătic” de care trebuie să asculte. 

„Radu mamii...”

„21 de rubini” cuprinde și o scenă despre care se consideră că face referire la episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec. La un moment dat apare un personaj, un episcop „Sofroniu”, prezentat la o chermeză unde pune la cale înțelegeri cu politicieni, se ghiftuiește, se îmbată și cere ca preoții să-i cânte „Radu mamii”. „Că pă mine Radu m-a chemat când eram acasă...”, spune personajul, închinând un pahar de vin. Numele de laic al episcopului orădean este Radu.

Dincolo de povestea marcantă, în cel mai nou film al preotului Ciprian Mega, spectatorii descoperă locuri cunoscute din Oradea, de la malurile Crișului Repede - pe unde aleargă procuroarea Nina, la centrul urbei, Teatru, restaurante și cafenele. De asemenea, fac figurație zeci de orădeni, care au participat la filmări la începutul acestui an. 

În „21 de rubini” apar actori români cunoscuți, ca Răzvan Vasilescu, Dorel Vișan, Nicodim Ungureanu, Mihai Sandu Gruia, Carmen Tănase, Magda Catone, Ovidiu Crișan. 

De asemenea, au roluri și actori orădeni ca Șerban Borda (Patriarhul României), George Dometi și Răzvan Vicoveanu, toți cei trei fiind prezenți la proiecția de luni seară de la Cinema Palace, alături de alți membri ai echipei – inclusiv Mihnea Moldoveanu, care a jucat rolul lui George, fratele Ninei, cel care se visa preot. 

Filme... împotriva corupției 

„21 de rubini” a primit aplauze luni seară din partea orădenilor care au umplut, de la ora 19, una dintre sălile Cinema Palace. Spectatorii s-au declarat marcați de povestea dură spusă de preotul Ciprian Mega, care nu s-a ferit să arate păcatele societății și ale Bisericii. De asemenea, mulți au remarcat dramatismul filmului și chiar au vărsat lacrimi. 

„Vreau să vă felicit că ați avut curajul să faceți acest film”, i-a spus o orădeancă regizorului, la finalul proiecției. La rândul său, preotul a spus că acesta este felul în care vede el România, iar în privința înțelegerii lungmetrajului, a subliniat că asta depinde de „disponibilitatea sufletească a privitorului”. 

În sală s-a aflat și un preot pensionar, care, la final, i-a transmis lui Ciprian Mega că mai marii bisericii trebuie criticați atunci când o merită și, în acest context, a considerat chiar că filmul nu „i-a atacat cum trebuie” pe episcopul ortodox de Oradea și pe alte înalte fețe bisericești.

Tot în timpul discuției de după film, una dintre spectatoare a întrebat ce se poate face „dacă suntem prea puțini”, referindu-se la cei care vor să rupă cercul vicios al corupției. „Dacă suntem prea puțini, facem filme...”, i-a răspuns zâmbind Ciprian Mega, caracterizându-și astfel în cuvinte puține, demersul din spatele peliculei „21 de rubini”. 

După proiecțiile speciale din mai multe orașe ale țării, filmul „21 de rubini” va putea fi vizionat în cinematografe începând cu 3 noiembrie, inclusiv la Cinema Palace, în Oradea. Merită. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!