Guvernul României a aprobat, marţi, proiectul privind declanşarea exproprierilor pentru realizarea legăturii dintre centura Oradiei (giraţia Calea Sântandrei) şi Autostrada Transilvania (Biharia), pentru care a aloca suma de 22 milioane lei.

"Pe ordinea de zi a şedinţei de azi, Guvernul României are spre aprobare un proiect important pentru judeţul Bihor. E vorba de hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a terenurilor ce vor fi afectate de lucrările la şoseaua de patru benzi ce va lega Oradea de autostrada Transilvania", a scris pe Facebook, înaintea şedinţei, edilul Oradiei, Ilie Bolojan.

Potrivit primarului, "adoptarea acestei hotărâri este ultimul act necesar declanşării procedurilor de licitaţie pentru contractarea lucrărilor".

Practic, Guvernul a aprobat amplasamentul viitoarei lucrări, declanşarea procedurilor de expropriere şi lista cu proprietarii terenurilor ce vor fi expropriate.

"Pentru cei 19 km de şosea dintre giraţia de pe Calea Sântandrei şi nodul rutier de pe autostrada de lângă Biharia, Guvernul Ludovic Orban va aloca pentru exproprierea celor 551 de proprietari suma de 22 milioane lei", a precizat edilul Oradiei.

Proiectul se va realiza pe o suprafaţă de peste 140 de ha. "Din discuţiile cu reprezentanţii Companiei de Autostrăzi am înţeles că sunt pregătiţi să declanşeze licitaţia pentru contractarea lucrărilor, finanţarea acestora fiind asigurată din fonduri europene. Sper ca la începutul lunii ianuarie, în noul an, să se publice caietul de sarcini. Dacă nu vor fi probleme, în vara anului viitor vor începe lucrările", a mai transmis Bolojan.

Valoarea investiţiei în realizarea drumului de legătură se ridică la aproape 720 milioane lei, 85% din această sumă urmând să fie acoperită din fonduri europene prin POR 2014-2020. 

Citește și:

Pasaj subteran pe Centura Oradiei: Soluţia de trafic care să "lege" oraşul de viitoarea autostradă (VIDEO)