Reprezentanţi ai 22 de primării din judeţul Bihor şi din Ungaria se vor întrece sâmbătă, în parcarea ERA Park, la cea de-a treia ediţie a festivalului concurs "D’ale porcului", menit să promoveze tradiţiile populare bihorene.

"La ediţia din acest an s-au înscris 22 de echipe, după cum urmează: Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai. Acestora li se adaugă, potrivit tradiţiei, o comună din Ungaria, Körösnagyharsány", au anunţat, joi, reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene, care organizează evenimentul împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor şi Asociaţia Culturală D’ART.

La fel ca în anii trecuţi, festivalul va începe la ora 8 şi va cuprinde de la tradiţionalul moment al pârjolirii porcului (programat pentru ora 11), până la concursuri şi degustări de pălincă, toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări. Primăriile, ale căror echipe vor avea în componență cel mult 6 persoane, se vor întrece atât în prepararea mâncărurilor din carne de porc, cât şi în… clienţi. 

"Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă în valoare de 13 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări, la oricare stand din concurs!", au mai precizat organizatorii.

Între orele 10 şi 16, pe scena amenajată în parcarea ERA vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali. Prezentatorul evenimentului va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca "Văru’ Săndel".

Vedeţi, mai jos, programul manifestării, pe ore. Organizatorii avertizează că, în funcţie de hărnicia echipelor, unele momente pot fi decalate.

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

08.30-16.00 Prelucrare porc

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS