Liderul de sindicat al minerilor de la Băiţa, Alexandru Iştoc, a declarat pentru BIHOREANUL că, începând de luni de la prânz, 23 de mineri sunt în greva foamei.

"Suntem nemulţumiţi pentru că nu ne-am primit drepturile salariale din februarie. În plus, bonuri de masă nu am primit din decembrie, iar o parte dintre noi sunt în şomaj tehnic din 1 martie", a declarat Iştoc. Mai mult, a spus acesta, finanţatorul suedez nu le comunică absolut nimic minerilor.

Protestul minerilor nu a fost organizat sau anunţat. "Lipsa de bani şi disperarea ne-a adus aici, la un protest spontan", a precizat Iştoc. Acesta e convins că în orele ce urmează şi alţi mineri se vor alătura grevei. "Nu vom înceta până când nu ne vom primi banii", a mai spus liderul sindical.

Cei 171 de mineri de la exploatarea de cupru din Băiţa, care aparţine firmei suedeze Mineral Mining SRL, au mai protestat şi la jumătatea lunii februarie, blocându-se în subteran. Şi atunci motivul a fost tot neplata salariilor. Protestul din februarie s-a încheiat abia după ce Prefectura Bihor i-a asigurat pe mineri că investitorul a virat banii de salarii aferenţi lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010.

Mina de metale neferoase de la Băiţa este singura de acest gen privatizată după Revoluţie. Exploatarea a fost concesionată în schimbul a 8 milioane de euro de către Mineral Mining, societate cu capital integral suedez.

UPDATE: Cei 23 de mineri au rămas şi peste noapte, în curtea minei, continuând greva foamei. Ei sunt decişi să nu renunţe la protest până când finanţatorul suedez le va spune dacă are de gând sau nu să îi plătească. Niciunul dintre mineri nu a avut până acum probleme medicale, însă pentru siguranţă, medici ai Ambulanţei din Ştei îi sună în două în două ore.