Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor şi Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, împreună cu partenerul şi sponsorul oficial, Era Shopping Park Oradea, a organizat, pe data de 31 martie, la ERA Shopping Park etapa judeţeană a Concursului Naţional de Dans "Împreună pentru Viitor" din cadrul Strategiei Naţionale pentru Acţiune Comunitară.

La concurs au participat echipe mixte alcătuite din copii şi elevi voluntari şi copii şi elevi beneficiari din case de tip familial, centre de educaţie inclusivă, şcoli speciale, centre de plasament, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani. Numărul membrilor unei echipe a fost de 10 - 12 elevi.

Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni, dans tradiţional şi dans modern, iar echipele câştigătoare au obţinut dreptul de a concura la etapa regională, împreună cu echipele câştigătoare din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Satu Mare. Etapă regională care va avea loc în cursul lunii aprilie într-o locaţie ce se va stabili de comun acord cu coordonatorii judeţelor implicate.

La etapa judeţeană au participat 5 echipe pentru secţiunea dans tradiţional, iar la secţiunea dans modern s-au înscris în concurs 12 echipe mixte, totalizând un număr de 204 copii şi elevi.

Acţiunea Comunitară este o activitate voluntară care se desfăşoară cu regularitate şi este certificată în programa şcolară a liceelor. Ea implică stabilirea unei legături între unităţile şcolare, pe de o parte, şi şcoli speciale, centre de plasament şi instituţii, case de tip familial, locuinţe sociale şi centre de zi şi spitale - pe de altă parte.

SNAC este o parte vitală a experienţei educaţionale a tineretului. Se bazează pe experienţa persoanei în afara clasei, facilitând astfel implicarea activă a elevilor în propriul proces de învăţare, pe lângă educarea viitorilor adulţi, ca cetăţeni responsabili şi activi în mediul social, Acţiunea Comunitară urmăreşte includerea, în mod direct, a copiilor cu dizabilităţi, a celor aflaţi în situaţii de risc, în dificultate sau în pericol, în comunitatea locală.

În judeţul Bihor, sunt înregistrate peste 40 de parteneriate comunitare între unităţi de învăţământ de masă (grădiniţe, şcoli generale, licee) şi şcoli speciale, centre şcolare pentru educaţie inclusivă, case de tip familial. Astfel, 2167 de copii şi tineri voluntari desfăşoară activităţi de dans, muzică, sport, artă dramatică, stimulare senzorială, vizite, excursii, ateliere de lucru etc. cu aproximativ 1953 de beneficiari copii şi tineri având diverse dizabilităţi fizice, mintale sau asociate.