La aniversarea a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, Filarmonica a pregătit un program pe măsură. Joi, de la ora 19, sub bagheta dirijorului Janko Zsolt vor putea fi audiate unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului: Coriolan uvertura, op. 62, cu un conţinut dramatic accentuat, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Do major, op. 15.

Cea de-a doua parte a concertului cuprinde o compoziţie preţioasă, Simfonia a III-a, Eroica. "Iniţial a fost dedicată lui Napoleon, dar după amara decepţie avută la vestea proclamării ca împărat, Beethoven a rupt dedicaţia, lăsând în urmă doar cuvintele: "în amintirea unui mare om"", se precizează pe site-ul instituţiei de cultură.

Invitata serii este pianista Cătălina Butcaru. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Constanţa, la Universitatea de Muzică din Viena, iar cursurile de masterat le urmează la Universitatea de Muzică din Graz. Desfăşoară o bogată activitate concertistică şi participă în numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume. În anul 2013, împreună cu flautistul Matei Ioachimescu lansează CD-ul "Lumière".

Conducerea muzicală aparţine unuia dintre dirijorii permanenţi ai Filarmonicii, maestrul Jankó Zsolt.

Biletele se găsesc la sediul Filarmonicii din strada Moscovei nr. 5, iar abonamentele sunt valabile.

Ludwig van Beethoven a fost unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii, personalitate proeminentă a clasicismului vienez, lucrările sale având şi amprenta elementelor stilistice ale romantismului. Printre compoziţiile sale se numără cele 9 simfonii, 5 concerte pentru pian, Concertul pentru vioară, Triplul concert pentru pian, vioară şi violoncel, 32 sonate pentru pian, 10 sonate pentru vioară şi pian, 16 cvartete pentru coarde, Missa Solemnis şi opera Fidelio.